Екологічний порядок денний Верховної Ради: закони про чисте повітря, нові ліси та відродження Чорнобиля

Екологічний порядок денний Верховної Ради: закони про чисте повітря, нові ліси та відродження Чорнобиля

Іван Шевчук

Цього тижня парламентарі розглянуть чимало законопроєктів, які стосуються захисту довкілля

Верховна Рада збереться на пленарне засідання 30 листопада – 3 грудня. У порядку денному є низка законопроєктів, що стосуються екологічної тематики.

ЕкоПолітика проаналізувала порядок денний та публікує добірку законопроєктів, які розглянуть нардепи.

30 листопада

  • Законопроєктів, що стосуються захисту довкілля, немає у порядку денному.

1 грудня

  • Законопроєкт № 5650 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо збереження лісів". Автор — Олег Бондаренко.

Мета: Законопроєкт має забезпечити ідентифікацію та збереження самосійних лісів, спростити та простимулювати процедуру лісорозведення, зберегти пасовища та сіножаті. Задля збереження лісів запропоновано зробити складнішою процедуру зміни цільового призначення земельних ділянок лісогосподарського призначення та інших лісовкритих площ. Планується також заборонити використання інвазійних видів дерев при лісорозведенні та запровадити механізм викупу державою земельних ділянок для збереження територій природно-заповідного фонду та ведення лісового господарства.

  • Законопроєкт № 0125 "Про ратифікацію Нагойського протоколу про доступ до генетичних ресурсів та справедливий і рівноправний розподіл вигід від їхнього використання до Конвенції про біологічне різноманіття". Авторства Президента України.

Мета: Закон передбачає ратифікацію Нагойського протоколу про доступ до генетичних ресурсів. Цей документ Україна підписала ще 2011 року. Він спрямований на збереження біологічного різноманіття і стале використання його компонентів. Зокрема, передбачені протоколом механізми можуть бути застосовані для збереження видів, що перебувають на межі вимирання.

  • Законопроєкт № 5339 "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря". Авторства Кабінету міністрів України.

Мета: Законопроєкт покликаний удосконалити механізм регулювання викидів в атмосферне повітря. Він передбачає видачу дозволів на викиди, зменшення адміністративного тиску на суб’єктів господарювання та скорочення їх адміністративних витрат. При цьому документ містить досить жорсткі вимоги щодо строків на зменшення викидів та безумовного пропуску перевіряльників на підприємство.

2 грудня

  • Законопроєктів, що стосуються захисту довкілля, немає у порядку денному.

3 грудня

  • Законопроєкт № 5602 "Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему". Авторства Кабінету міністрів України.

Мета: Законопроєкт пропонує визначити діяльність зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему. Йдеться про те, що бюджетне фінансування такої діяльності має бути подовжене до 2031 року

  • Законопроєкт № 5379 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи". Автор – Ольга Василевська-Смаглюк.

Мета: Законопроєкт спрямований на відродження та розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. Ці землі мають повернутися у використання відповідно до науково-обґрунтованих показників та обмежень. Зокрема, запропоновано надати право облдержадміністраціям приймати рішення про можливість використання земельних ділянок на підставі експертного висновку щодо радіологічного стану території. Також пропонується скасувати заборону на будівництво нових підприємств, безпосередньо не пов'язаних із забезпеченням радіоекологічного та соціального захисту населення.

Читайте також
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"

Угода спрямована на створення умов для залучення міжнародної технічної допомоги

Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів