Екологічний комітет Верховної Ради збереться на засідання 1 лютого: порядок денний Shutterstock

Екологічний комітет Верховної Ради збереться на засідання 1 лютого: порядок денний

Валентина Гембарська

Мета документу — зменшити кількість пластикових відходів

Комітет Верховної ради з питань екологічної політики та природокористування на засіданні у середу, 1 лютого, планує розглянути законопроєкт №6077 "Про обмеження обігу пластику".

Про це стало відомо з порядку денного, опублікованого на сайті комітету.

Автором проєкту закону № 6077 "Про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України" є голова екокомітету, нардеп від партії "Слуга народу" Олег Бондаренко.

Мета законопроєкту — зменшити утворення відходів і запобігти негативному впливу пластикової продукції одноразового використання на довкілля та здоров’я людей.

Документ пропонує обмежити виробництво та ввезення на митну територію України окремих видів пластикової продукції одноразового використання та оксорозкладної пластикової продукції, яка не піддається компостуванню та під час розкладання утворює шкідливий для довкілля та здоров’я людей мікропластик. Йдеться про такі одноразові вироби, як соломинки, пластикові виделки, ложки, ножі, палички, шпажки, тарілки, стакани, гігієнічні ватні палички тощо. Також проєкт закону передбачає запровадження маркування для деяких виробів, які містять пластик, але поки що не можуть підпасти під обмеження.

За надання забороненої продукції на ринку автори законопроєкту пропонують встановити штраф від 17 тис. до 51 тис. грн. За повторне порушення протягом року доведеться заплатити від 85 тис. грн до 170 тис. грн.

Також нардепи розглянуть такі законопроєкти:

  • "Про державне регулювання сфери захисту рослин" №8340
  • "Про внесення зміни до статті 2 Закону України "Про Національну гвардію України" щодо удосконалення нормативно-правового регулювання діяльності Національної гвардії України" №8303
  • "Про внесення змін до Закону України "Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів" щодо дії норм на період дії воєнного стану" №7235
  • Також члени екокомітету обговорять проєкт постанови "Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" №8377.

Як повідомляла ЕкоПолітика, 27 січня заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Євгеній Федоренко заявив, що за останній рік Україні вдалося прийняти низку реформаторських рішень у довкіллєвій сфері, які наближають країну до ЄС.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України