На розгляді ВР: скасувати закон №5600 і врятувати шахти Liga.net

На розгляді ВР: скасувати закон №5600 і врятувати шахти

Іван Шевчук

Цього тижня депутати розглянуть одночасно аж десять проектів постанов про скасування податкового закону №5600 та спробують подовжити мораторій на банкрутство державних шахт

Верховна Рада збереться на пленарне засідання 14 – 17 грудня. У порядку денному є низка законопроєктів, що стосуються екологічної тематики.

ЕкоПолітика проаналізувала порядок денний та публікує добірку документів, які розглянуть нардепи.

14 грудня

  • Проєкт Постанови "Про скасування рішення Верховної Ради України від 30.11.2021 про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону № 5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень".  Зареєстровано 10 варіантів постанови. Автори — Сергій Власенко (ВО "Батьківщина") та нардепи від ПП "Європейська Солідарність".

Мета: Скасувати рішення Верховної Ради України від 30 листопада 2021 року про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону №5600. Серед іншого, він передбачає збільшення екологічних податків втричі, а подекуди – і у 8 разів.

Скасувати результати голосування вимагає і проект постанови від Сергія Власенка, і всі дев’ять однакових варіантів постанови від нардепів з "Європейської Солідарності". Свою позицію депутати від "ЄС" мотивують тим, що під час прийняття закону були порушені норми регламенту, народні депутати не мали можливості однозначно зрозуміти, за що вони голосують.

Проєкт постанови від Сергія Власенка загалом збігається за змістом з документом, який раніше подав його колега по фракції Вадим Івченко. Цей проект постанови вказує на те, що рішення по законопроєкту було ухвалене без врахування суттєвих зауважень з боку юридичних служб Верховної Ради.  Зауважено також, що "більшість норм законопроєкту під тезою досягнення "збалансованості бюджетних надходжень" роблять його занадто фіскалізованим та агресивним до розвитку та відновлення економіки, таким, що значно утискає малий та середній бізнес, фермерів".

  • Законопроєкт № 6347 "Про внесення змін до статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств" щодо продовження терміну дії мораторію на виконавчі провадження, заходи примусового виконання рішень та порушення справ про банкрутство державних вугледобувних підприємств. Автор — Андрій Герус (ПП "Слуга Народу")

Мета: Не допустити ліквідації вугледобувних підприємств, що перебувають у державній власності. Для цього запропоновано подовжити термін дії мораторію на їх банкрутство, котрий спливає 1 січня 2022 року. Мораторій планують подовжити на період до 1 січня 2024 року. Автори законопроєкту розраховують, що це дозволить забезпечити подальшу сталу роботу державних вугільних підприємств, зменшить соціальне напруження в шахтарських колективах, дасть змогу провести переоснащення діючих шахт та не допустити необґрунтоване їх закриття шляхом арешту рахунків.

 
15 грудня

  • Законопроєктів, що стосуються захисту довкілля, немає у порядку денному.

16 грудня

  • Законопроєкт № 5339 "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря". Авторства Кабінету міністрів України.

Мета: Законопроєкт покликаний удосконалити механізм регулювання викидів в атмосферне повітря. Він передбачає видачу дозволів на викиди, зменшення адміністративного тиску на суб’єктів господарювання та скорочення їх адміністративних витрат. При цьому документ містить досить жорсткі вимоги щодо строків на зменшення викидів та безумовного пропуску перевіряльників на підприємство.

17 грудня

  • Законопроєктів, що стосуються захисту довкілля, немає у порядку денному.
Читайте також
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів

Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи

На засіданні розглянуть план роботи екокомітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради

Екокомітет Верховної Ради проведе засідання 12 січня: порядок денний
Екокомітет Верховної Ради проведе засідання 12 січня: порядок денний

Екокомітет розгляне план своєї роботи на період 11 сесії Верховної Ради