Зеленського закликали накласти вето на закон, що ставить під загрозу існування парків і заповідників

Зеленського закликали накласти вето на закон, що ставить під загрозу існування парків і заповідників

ЕПЛ звернулася до президента, Кабміну, ГПУ та Міндовкілля

Міжнародна правова організація "Екологія. Право. Людина" закликала президента Володимира Зеленського накласти вето на Закон №0850 "Про єдині правові долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості".

Заява опублікована на сайті ЕПЛ. За словами активістів, закон створює підстави для вилучення особливо цінних земель природно-заповідного фонду, які незаконно забудовані об’єктами нерухомості.

Законом передбачено внесення змін у ст. 120 Земельного кодексу та виклад її в новій редакції.

Стурбованість викликають п. 9 та п. 11 пропонованої статті, які передбачають:

  • якщо нерухоме майно особи розміщено на земельній ділянці, яка належить державі, то власник майна протягом 30 днів із дня набуття власності повинен звернутися до відповідних органів, щоб отримати таку землю у власність чи користування.
  • якщо будинок, на який особи отримали право власності,  розташований на ділянці осіб, які не можуть із певних причин такого права власності набути, то власник нерухомого майна повинен звернутися в держоргани з клопотанням про передачу йому у власність або користування земельної ділянки, на якій об'єкт нерухомості розташований.

"Аналіз судової практики свідчить, що об’єкти природно-заповідного фонду найчастіше стикаються із ситуаціями незаконного втручання у свої межі та спорудження самовільних забудов. Наприклад, забудови регіонального ландшафтного парку “Знесіння”, національного природного парку “Голосіївський”, національного природного парку “Яворівський”, національного природного парку “Тузловські лимани”, Канівського природного заповідника та інших. Більшість із них відвоювали в суді своє право на землю, проте об’єкти нерухомості, які незаконно збудовані, ще не знесені, а право власності не скасовано. Під час укладення угоди про перехід права власності на нерухомість виникатиме право у нового власника на оформлення землі. До того ж Закон чітко вказує, що право постійного користування припиняється і земельна ділянка надається, без жодних винятків", — сказано в тексті заяви.

За словами активістів, з набранням чинності цього закону всі об’єкти ПЗФ зіткнуться із ситуацію щодо припинення їхнього права постійного користування земельними ділянками. Отже, ставиться під сумність існування величезної кількості об’єктів природно-заповідного фонду.

ЕПЛ закликає:

  • президента України накласти вето на Закон України №0850 та не підписувати його;
  • ГПУ взяти під свій контроль законотворчу діяльність народних депутатів;
  • Міндовкілля надати проєкт змін до Земельного кодексу щодо врегулювання питання статусу земель природно-заповідного фонду;
  • Держгеокадастр прискорити завершення реформи щодо нанесення на публічну кадастрову карту меж усіх об’єктів ПЗФ;
  • КМУ виділити кошти на розроблення проєктів землеустрою щодо організації та встановлення меж територій природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного, історико-культурного, лісогосподарського призначення, земель водного фонду та водоохоронних зон.

Як голосували за законопроєкт:

Як повідомляла ЕкоПолітика, Кабінет міністрів розширив перелік платних послуг, які можуть здійснювати установи природно-заповідного фонду України.

Читайте також
Націоналізація Межигір’я: вхід у нацпарк заблокували невідомі
Націоналізація Межигір’я: вхід у нацпарк заблокували невідомі

29 квітня у державному парку-пам’ятці "Межигір’я" мав розпочатися процес передачі в управління державі активів

Парк "Межигір'я" остаточно націоналізують у травні: всі прибутки спрямують до держбюджету
Парк "Межигір'я" остаточно націоналізують у травні: всі прибутки спрямують до держбюджету

Дату офіційного відкриття оголосять найближчим часом

У Луцьку знайшли альтернативну територію для індустріального парка
У Луцьку знайшли альтернативну територію для індустріального парка

Попередня потенційна ділянка індустріального парку прилягає до житлового кварталу

Кияни вимагають не допустити перетворення парку “Наталка” на парковку
Кияни вимагають не допустити перетворення парку “Наталка” на парковку

Парк “Наталка” позиціонувався як парк без комерції у будь-якому її прояві