Екологи розповіли, в яких областях України торгують землями заповідного фонду shutterstock

Екологи розповіли, в яких областях України торгують землями заповідного фонду

Романа Слісар

Значна кількість ділянок належить до затверджених територій Смарагдової мережі

У Чернігівській, Сумській, Київській та Полтавській областях виставили на земельні торги цінні та особливо охоронювані природні території.

Про це повідомила Українська Природоохоронна Група (UNCG).

Фахівці проаналізували дані Держгеокадастру щодо виставлених на торги земельних ділянок та з'ясували, що значна частина заявлених земель належить до природоохоронних територій, при цьому у документах не завжди вказані обмеження щодо діяльності на цих територіях, встановлені законодавством України. Крім того, велика кількість ділянок належить до затверджених територій Смарагдової мережі.

Сумщина:

  • Майже 33% (836 га) всього, що виставлено на торги - природні степи та долини річок, що охороняються в Україні відповідно до резолюції 4 Бернської конвенції.

"Значна частина таких ділянок має ухил понад 5%, що забороняє їх розорювання, відповідно до Закону України "Про охорону земель", а також прибережних захисних смуг річок, що забороняє розорювати "Водний кодекс України", – наголошують фахівці організації.

  • 2 ділянки потрапляють до затверджених територій Смарагдової мережі. Загальна їх площа - 36 га. Тобто 4% всіх природних територій, виставлених на торги, та 1% всіх, що виставлені на Сумщині, становлять смарагдові території.
  • 3 ділянки загальною площею 18 га входять до складу Регіонального ландшафтного парку "Сеймський", тобто є територіями природно-заповідного фонду, при цьому в обмеженнях щодо використання земельних ділянок про ПЗФ нічого не вказано.

Чернігівщина:

  • 90% (946 га) всього, що виставлено на земельні торги в області – природні степи та долини річок, що охороняються в Україні відповідно до резолюції 4 Бернської конвенції.
  • 5 ділянок потрапляють до затверджених територій Смарагдової мережі. Загальна їх площа – 125 га. Тобто 13% всіх природних територій, виставлених на торги, та 12% всіх, що виставлені на Чернігівщині – смарагдові території.
  • 5 ділянок загальною площею 198 га є територіями природно-заповідного фонду, при цьому обмеження щодо використання земельних ділянок не зазначені. Зокрема об’єктами природно-заповідного фонду, території яких планують розорати є: Мезинський національний природний парк, гідрологічні заказники місцевого значення "Широкий лог", "Чорне болото", "Білоуський".

Полтавщина:

  • Майже 47% (675 га) всього, що виставлено на земельні торги – природні степи та долини річок, що охороняються в Україні відповідно до резолюції 4 Бернської конвенції.
  • 11 ділянок потрапляють до затверджених територій Смарагдової мережі. Загальна їх площа - 264 га. Тобто 39% всіх природних територій, виставлених на торги, та 18% всіх, що виставлені на Полтавщині, становлять смарагдові території.
  • 1 ділянка площею 0,56 га є територією природно-заповідного фонду, входить до складу ландшафтного заказника місцевого значення "Мужева Долина".

"Проте ділянка вже є розораною!", – наголошують у повідомленні.

  • 1 ділянка виставлена на земельні торги разом з лісосмугою.

Київщина:

  • 68% (1963 га) всього, що виставлено на земельні торги в області, – природні степи та долини річок, що охороняються в Україні відповідно до резолюції 4 Бернської конвенції.
  • 15 ділянок потрапляють до затверджених територій Смарагдової мережі. Загальна їх площа – 229 га. Тобто 11% всіх природних територій, виставлених на торги, та 8% всіх, що виставлені на Київщині, становлять смарагдові території.
  • 1 ділянка є територією природно-заповідного фонду, а саме входить до складу Гідрологічного заказника загальнодержавного значення "Усівський-1". Також на земельні торги виставлені 2 ділянки, які є територіями проектованого Національного природного парку "Дівички".

В організації наголосили, що подальше рішення щодо майбутнього цих земельних ділянок залежить від місцевих громад.

Природоохоронна Група закликала Держгеокадастр ініціювати внесення змін до проєктів землеустрою та встановити обмеження для діяльності.

Також у зверненні закликали органи місцевого самоврядування не продавати згадані ділянки з аукціонів, а прокуратуру – захистити інтереси держави у збереженні територій природно-заповідного фонду.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що на земельних торгах у Херсонській області виставили на продаж ділянки національного парку та лісгоспу.

 

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.