Еколог розкритикував наповнення бюджету шляхом екоподатку Shutterstock

Еколог розкритикував наповнення бюджету шляхом екоподатку

Олекса Франко

На думку Антипова, ситуація, у якій екоподаток потрібен тільки для наповнення бюджету, свідчить про неефективне розпорядження коштами

Підвищення екологічного податку ніяк не допоможе в охороні довкілля, якщо ці гроші спрямовуватимуть просто в бюджет, а не на розв'язання проблем навколишнього середовища.

Таку думку висловив генеральний директор Центру екології та розвитку нових технологій Владислав Антипов, коментуючи зміни до Податкового кодексу, які передбачають зростання низки екологічних податків і зборів. Він переконаний, що залучені кошти потрібно вкладати в модернізацію промисловості.

"Якщо збираються податки за вплив на довкілля, то вони мають спрямовуватися на розв'язання проблем довкілля. Ми маємо займатися не лікуванням наслідків, а усуненням причини. Для цього потрібно проводити екологічну модернізацію нашої промисловості та якось стимулювати цей процес, стимулювати інвестиції в екологічні проєкти та програми", — наголосив експерт.

За словами Антипова, ситуація, у якій екоподаток потрібен тільки для наповнення бюджету, а не розв'язання екологічних проблем, свідчить про те, що влада не здатна ефективно розпоряджатися коштами.

"Якщо податки підвищуються просто для того, щоб заткнути дірки в бюджеті, то це не зовсім питання захисту довкілля. Це питання державного управління фінансами. Мабуть, ніхто не хоче шукати ефективність усередині себе — боротися з корупцією, неефективним використанням державних коштів і розкраданням. А хоче просто піднімати податки й зараховувати гроші навіть не у спецфонд, а в загальний фонд бюджету", — зауважив еколог.

Нагадаємо, що 2 червня у Верховній Раді зареєстрували урядовий законопроєкт № 5600 "Щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень", який, серед іншого, підніме ставку екологічного податку на 300%. ЕкоПолітика проаналізувала документ і пояснила, що з ним не так.

Читайте також
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році

45% екоподатків надходить до державного бюджету, 30% – до обласного, а 25% залишається у місцевому

Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році
Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році

До спеціального фонду місцевих бюджетів спрямовано 8,8 мільйона гривень

Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів
Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів

Ставка екоподатку для захоронення 1 тонни небезпечних відходів сягатиме 1 500 грн

У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти
У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти

Розмір екоподатку залежатиме від тривалості рейсу – $7,3 за внутрішні поїздки та $60 за перельоти дальньої відстані