Екокомітет вимагає від Разумкова провести окреме засідання Ради щодо екологічних законопроєктів

Екокомітет вимагає від Разумкова провести окреме засідання Ради щодо екологічних законопроєктів

Останнім часом парламент не встигає розглянути екологічні законопроєкти

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування звернувся до голови парламенту Дмитра Разумкова з проханням провести окреме пленарне засідання, яке буде присвячено екологічним законопроєктам.

Про це повідомив глава комітету Олег Бондаренко на своїй сторінці у Facebook. За його словами, останнім часом Верховна Рада не доходить до розгляду екологічних законопроєктів.

Зокрема, на засіданні комітету 3 лютого відхилили законопроєкт №4445 "Про захист населення та територій від повеневих ситуацій", два інші — один з яких євроінтеграційний — ухвалили.

Бондаренко розкрив деталі розгляду кожного з трьох законопроєктів:

  • 4445 "Про захист населення та територій від повеневих ситуацій".

Законопроєкт було відхиллено Комітетом.

Це питання вже врегульоване на законодавчому рівні, після ухвалення у 2016 році Україною "Водної рамкової Директиви" — Директива 2000/60/ЄС та "Паводкової Директиви" — Директива 2007/60/ЄС — останньою передбачено створення планів управління ризиків затоплення. На даний момент вся нормативно-правова база розроблена, тож комітет вирішив заслухати представників ЦОВВ, про стан виконання роботи над розробленням, саме протипаводкових планів.

  •  4568 "Про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами".

Метою даного законопроєкту є знизити негативний  вплив на здоров’я людей внаслідок використання матеріалів і предметів, що безпосередньо або опосередковано контактують з харчовими продуктами. Наразі в Україні відсутнє комплексне законодавство, яке б регулювало безпеку матеріалів, які контактують з харчовими продуктами від моменту виготовлення до споживання, що може містити певні ризики для здоров’я споживачів.

Також цей законопроєкт спрямований на гармонізацію українського законодавства із законодавством ЄС відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і пропонує ввести зміни до:

1)​ Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”; 

2) ​Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”;

3) ​Закону України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин”;

Комітет рекомендував Головному Комітету взяти за основу  законопроєкт із врахуванням зауважень.

  • №3337 "Про регулювання містобудівної діяльності".

Даний законопроєкт вже було розглянуто і ухвалено у першому читанні в сесійній залі. Але у Комітета з питань екологічної політики та природокористування є зауваження до нього, зокрема:

• Наразі у частині 2 ст.11 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності" обов’язковим є проведення стратегічної екологічної оцінки (СЕО). Законопроєкт цю норму не врахував і комітет буде наполягати на збереженні цієї процедури.

За домовленістю з профільним комітетом, законопроєкт не буде винесено до зали до другого читання без врахування правок від екокомітету.

Як повідомляла ЕкоПолітика, Верховна Рада України на засіданні в середу, 3 лютого, ухвалила в другому читанні законопроєкт № 3755 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства в сфері захисту природних екосистем від пожеж.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України