Екоінспекторів Дніпропетровщини підозрюють у корупції: за незаконну рубку так і не стягнули близько 2 млн грн ДЕІ

Екоінспекторів Дніпропетровщини підозрюють у корупції: за незаконну рубку так і не стягнули близько 2 млн грн

Олекса Франко

Тетяна Лампіка вимагає звільнення голови Держекоінспекції

Працівників Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області підозрюють у навмисному зволіканні під час притягнення до адміністративної відповідальності порушника, винного в незаконному знесенні зелених насаджень.

Підозру в "торгівлі актами перевірок" висунула голова громадської організації "Екологічний патруль" Тетяна Лампіка на своїй сторінці у Facebook.

Зазначимо, що майже рік тому, 10 квітня 2020 року, поблизу с. Гірки Синельниківського району було викрито екологічне правопорушення — незаконну рубку зелених насаджень. Цей факт внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Вирубування дерев здійснювалося за наказом фермера Фостаченка Олександра Анатолійовича. Йому було нараховано та висунуто збитки на суму 1 958 091,97 грн.

"Ця сума посіла почесне місце в гучних реляціях керівника ДЕІ Андрія Мальованого, що відзвітував про кількість перевірок і суму збитків. Далі — розпочалися "чудеса"", — зазначила Тетяна Лампіка.

За словами активістки, постанову про адмінправопорушення склали в останній процесуальний день після "штовхання" "Екопатруля", і наступного ж дня правопорушник, "що не міг до того знайти дорогу у ДЕІ Дніпропетровської області", оскаржив її.

"На суд представник екоінспекції не зʼявився (чи то отримав пряму вказівку, чи то не отримав повноважень, чи керівник ДЕІ Дніпропетровщини вважав суму збитків дрібʼязком), змагатись у судовому процесі було нікому, і, відповідно, суд постанову скасував. Шляхом нехитрих маніпуляцій із боку головної чинної особи Дніпропетровської ДЕІ правопорушення було “поховано”, як і зрублені зелені насадження", — розповіла керівниця "Екопатруля".

Вона наголосила, що тільки "штовхання" її організації примусило Держекоінспекцію подати апеляційну скаргу. Утім, суд апеляційної інстанції теж став на бік правопорушника.

"Збіг? Не думаю. Спочатку під час подання апеляційної скарги забули назву суду, що розглядав справу в першій інстанції, і забули так міцно — що не виправили цю помилку до кінця розгляду. А щоб напевно добитися бажаного результату — на балансі не знайшли 630 грн 60 коп. на сплату судового збору, хоча через це "Екопатруль" калатав у всі дзвони, не раз звертався і до голови ДЕІ Андрія Мальованого, і до міністра Міндовкілля Романа Абрамовського", — зауважила Лампіка.

До того ж, додала активістка, схожа ситуація відбулася не тільки у справі, ініційованій "Екопатрулем", №191/1564/20, а й в іншій справі №160/964/19. "Що це — злочинна недбалість чи пряма торгівля адмінматеріалами?" — поставила вона запитання.

На переконання Лампіки, має місце пряма змова посадових осіб, бо Придніпровську ТЕЦ терорган не перевіряв протягом трьох років, і жодних матеріалів щодо забруднення повітря в обласному центрі до Нацполіції за цей час від ДЕІ не надходило. Крім того, "АрселорМіттал Кривий Ріг" перевірили тільки після прямого втручання президента України та скарг місцевих жителів.

Голова "Екопатруля" також нагадала про те, що 30 березня відбудеться мирна акція протесту за звільнення очільника Держекоінспекції Андрія Мальованого, та запросила долучитися. ЕкоПолітика писала про це в недавньому матеріалі.

Читайте також
В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю
В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю

Законопроєкт №3091 “Про державний екологічний контроль” очікує на друге читання з 2021 року

Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку
Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку

Українців закликали продублювати всю надіслану кореспонденцію за 20-28 січня

Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець
Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець

Для роботи оновленої Держекоінспекції потрібно 8000 спеціалістів

Міндовкілля неспроможне виправити кризу екоконтролю – PAEW
Міндовкілля неспроможне виправити кризу екоконтролю – PAEW

Держекоінспекцію варто перетворити на екологічне агенство