На Закарпатті виявили 16 несанкціонованих сміттєзвалищ уздовж річок Facebook / Андрій Мальований

На Закарпатті виявили 16 несанкціонованих сміттєзвалищ уздовж річок

Яких заходів вжито

Державна екологічна інспекція (ДЕІ) України виявила близько сотні несанкціонованих звалищ уздовж річок, 16 з яких біля річки Тиса, що на Закарпатті. Органам місцевого самоврядування доручили усунути порушення з метою не допустити потрапляння відходів у водойми разом із талим снігом і запобігти "міграції" сміття з течією річок до сусідніх країн.

Як повідомив голова ДЕІ Андрій Мальований у Facebook, територіальні органи Держекоінспекції провели комплексне обстеження ділянок уздовж річок для виявлення несанкціонованих і стихійних сміттєзвалищ, щоб не допустити потрапляння відходів у водні об’єкти разом із талим снігом.

За словами Мальованого, екоінспектори провели обстеження, щоб запобігти повторенню ситуації, що сталася минулої весни, коли течією Тиси унаслідок підняття рівня води все сміття змило з України до сусідньої країни.

"Торік повені на Закарпатті призвели до справжнього екологічного скандалу міжнародного значення. Сотні тонн сміття з прибережних смуг змило до річки Тиса, яка з'єднує Угорщину та Україну. Нашого західного сусіда буквально "засипало" відходами – угорська спецтехніка видаляла сміття в цілодобовому режимі. Враховуючи, що цьогоріч останній місяць зими був досить сніжним, маємо високу ймовірність виникнення паводків, що призведуть до повторення ситуації. Тому Держекоінспекція почала діяти на випередження", – зазначив очільник ДЕІ.

Загалом під час перевірок прибережно-захисних смуг інспектори ДЕІ виявили близько сотні несанкціонованих сміттєзвалищ. Зокрема, уздовж річки Тиса в Закарпатській області було виявлено 16 несанкціонованих сміттєзвалищ. Відтак Держекоінспекція надала органам місцевого самоврядування приписи про усунення порушень.

Мальований висловив сподівання на оперативну реакцію відповідних об’єднаних територіальних громад, а також попросив Закарпатську ОДА проконтролювати виконання. Він наголосив, що від цього залежить не тільки екологічна безпека, а й міжнародні відносини між Україною та Угорщиною.

Водночас посадовець додав, що в Центральному окрузі ДЕІ (Черкаська та Полтавська області) уже відзвітували про ліквідацію всіх 18 сміттєзвалищ, виявлених у прибережно-захисних смугах.

Результати проведеного обстеження також стануть основою для створення інтерактивної мапи прибережно-захисних смуг. Цей ресурс показуватиме місцерозташування небезпечних об’єктів уздовж річок та їх заплав. За допомогою мапи громадськість зможе контролювати ліквідацію сміттєзвалищ, складів небезпечних відходів та іншого.

Раніше ЕкоПолітика писала, що тонни сміття із Закарпаття віднесло річкою Тисою в Угорщину. Сусіди-угорці виловлюють гори сміття з річки Тиси за 10 км від українського кордону.

Читайте також
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото

Рівень небезпеки гідрологічних явищ – І (жовтий)

У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку

У Міністерстві захисту довкілля прокоментували ситуацію

Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води
Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води

Чотири водоканали перевищують дозволений обсяг скидів на 2,5 млн м3

У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки
У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки

Водопілля у пониззі Дніпра не відбувалося близько 70 років