Екоінспектори шукають винуватців аварії на хімічному заводі біля Рівного УНІАН

Екоінспектори шукають винуватців аварії на хімічному заводі біля Рівного

Олена Яценьо

На підприємстві тривають перевірки

Співробітники Державної екологічної інспекції (ДЕІ) після експертизи ґрунтів біля ПрАТ "Рівнеазот" продовжили позапланову перевірку хімічного заводу.

Про це голова ДЕІ Андрій Мальований розповів в інтерв'ю 24 каналу.

"Нині Держекоінспекція продовжує позапланову перевірку ПрАТ "Рівнеазот". Цей захід здійснюється в частині контролю за атмосферним повітрям, тобто перевіряємо всі джерела викидів на підприємстві, виконання ним заходів зі зменшення забруднення тощо", — зазначив очільник Держекоінспекції.

Він додав, що в разі виявлення порушень складуть відповідні адміністративні протоколи та накладуть штрафи на посадових осіб. "Якщо виявимо понаднормові забруднювальні викиди, розраховуватимемо збитки", — запевнив чиновник.

Урядовець також розповів, які наслідки для довкілля може мати аварія, яка сталася на "Рівнеазоті" 20 липня. Зокрема, у результаті перевірки ґрунтів екоінспектори зафіксували значне перевищення показників нітратів та азоту амонійного порівняно з фоновими концентраціями.

Утім, додав Мальований, перевищення показників у ґрунті може бути спричинене не лише залповим викидом оксидів азоту в повітря внаслідок аварійної ситуації, а й виявитися результатом незадовільного ведення господарської діяльності, оскільки проби були відібрані у населених пунктах сільськогосподарських районів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, біля Рівного на хімічному заводі ПрАТ “Рівнеазот” сталася аварійна зупинка агрегату цеху з азотною кислотою, унаслідок чого відбувся викид нітрозних газів і в повітря піднялася величезна руда хмара диму.

Держекоінспекція однією з перших виїхала на місце аварії та провела дослідження повітря біля "Рівнеазот". Відхилень щодо концентрації забруднювальних речовин у повітрі не зафіксовано.

Читайте також
Гірничий комбінат завдав збитків державі майже на 800 мільйонів гривень
Гірничий комбінат завдав збитків державі майже на 800 мільйонів гривень

Найбільше збитків розраховано за засмічення земельної ділянки

Наступного року кількість перевірок бізнесу зросте вшестеро
Наступного року кількість перевірок бізнесу зросте вшестеро

План комплексних перевірок мають затвердити 15 листопада

У Кривому Розі через масові скарги людей перевірять дві залізорудні компанії
У Кривому Розі через масові скарги людей перевірять дві залізорудні компанії

Позапланові перевірки проведуть на підставі численних звернень громадян