Екоактивісти звинуватили "АрселорМіттал" у "великих рудих хмарах" у Кривому Розі ДТКР

Екоактивісти звинуватили "АрселорМіттал" у "великих рудих хмарах" у Кривому Розі

Олекса Франко

У ДТКР наголосили на потребі встановлення систем вловлювання та очищення неорганізованих викидів над конверторами

Жителі міста Кривий Ріг у неділю, 6 червня, помітили великі руді хмари над металургійним комбінатом "АрселорМіттал Кривий Ріг" (АМКР). Екоактивісти припустили, що це неорганізовані викиди від конвертерного цеху.

Фотографії та відео рудих хмар від викидів з'явилися в соціальних мережах, повідомили в громадській організації "Досить труїти Кривий Ріг" (ДТКР).

Екоактивісти зазначили, що не раз наполягали на створенні системи вловлювання неорганізованих викидів та їх очистки на цих потужностях.

"Таке обладнання фільтрує викиди, гази із забруднювальними речовинами не потрапляють в атмосферу у великій кількості. Такі системи вже успішно встановлено на різних підприємствах у Європі", — пишуть на сторінці ДТКР у Facebook.

У публікації додали, що під час процедури отримання дозволу на викиди для промислового майданчика № 1 АМКР у листопаді 2020 року організація висувала пропозицію обладнати конверторний цех системами вловлювання й очистки неорганізованих викидів.

"Дозволів на викиди з повним переліком умов немає у вільному доступі, і ми не можемо перевірити, чи врахували цю вимогу в Міністерстві захисту довкілля", — пояснили екоактивісти.

Під публікацією користувачі соцмережі активно почали писати, що фото- й відеофіксації не досить, потрібна робота екоінспекції. "Фотографів вистачає, а де робота екоінспекції?" — зауважив один із користувачів.

Інший поцікавився, чи було надіслано опубліковані матеріали до відповідних органів. У відповідь в організації написали, що Держекоінспекція (ДЕІ) може проводити позапланові перевірки тільки на основі заяв громадян, а не організацій. "Але на рахунку учасників ДТКР не одна заява до ДЕІ. Ми про них писали раніше. І цю практику полишати не маємо наміру", — запевнили екоактивісти.

Також у коментарях порадили подати на підприємство в суд. "Який сенс від вас, якщо стан довкілля в місті стає гіршим", — йдеться під дописом.

"Контролювальні органи не борються з проблемою екології в нашому місті, адже викиди збільшилися, а не зменшилися, може, є сенс на них у суд подати? Ми ж усі бачимо показники з датчиків якості повітря, які є у вільному доступі, невже цього мало, щоб притягнути їх до відповідальності?" — обурюються місцеві жителі.

Зі свого боку, екоактивісти нагадали, що ДТКР вже є в судовому процесі щодо будівництва відвалу "Степового-2" "АМКР". Утім, зазначили в організації, "Досить труїти Кривий Ріг" — це громадська організація, яка має лише громадські важелі впливу. Контролювальні та регулювальні функції є в державних органів.

Зазначимо, що 8 червня президент Володимир Зеленський прибув до Кривого Рогу рейсовим літаком. Під час робочої поїздки на Дніпропетровщину глава держави запланував оглянути об’єкти, які споруджують і реконструюють у межах програми "Велике будівництво".


Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Дніпропетровський окружний адмінсуд поставив крапку у "війні" екоактивістів з "АрселорМіттал", відмовивши в задоволенні вимог за позовом ГО "Досить труїти Кривий Ріг" про скасування висновку з ОВД відвалу "Степовий-2", що належить "Арселор Міттал".

Читайте також
У Кривому Розі очікується різке погіршення якості повітря: промисловість закликали відреагувати
У Кривому Розі очікується різке погіршення якості повітря: промисловість закликали відреагувати

Містянам радять протягом доби обмежити перебування на вулиці

У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік
У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік

Фактичний показник питомого скорочення викидів від масових вибухів був на 2% меншим від запланованого

У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря
У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря

Максимальні разові концентрації пилу перевищили допустимі норми у 4,8 рази

У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень
У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень

За тиждень екопорушники України завдали збитків на 203,2 мільйона гривень