Екоактивісти виступили проти будівництва вітропарку у Карпатах pexels

Екоактивісти виступили проти будівництва вітропарку у Карпатах

Катерина Бєлоусова

Вітрова енергетика є найбільш екодружнім видом ВДЕ та має відносно низькі показники негативного впливу на довкілля

На Закарпатті у Мукачівському районі ТОВ "Вітряний парк Верховинський" хоче встановити 30 вітряків у Нижньоворітській територіальній громаді.

Екоактивісти спільноти “Save Пікуй” у Facebook виступили проти такого будівництва, аргументуючи свою позицію негативним впливом ВЕС на екосистеми 5 територій природно-заповідного фонду, Смарагдової мережі та Верховино-Вододільного хребта.

Зазначається, що компанія отримала погодження на будівництво від депутатів Нижньоворітської громади. На сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України оприлюднено три Повідомлення про планову діяльність щодо будівництва вітропарку.

В повідомленні наголосили, що ВЕС розміщатиметься за межами сіл Лоторка, Тишів та Біласовиця, при цьому будуть вилучатися цінні землі та землі сільськогосподарського призначення. 

“Дані з Повідомлення про планову діяльність серйозно насторожують, адже у ньому закладені негативні наслідки для довкілля та суттєві ризики для безпеки населення. Ми категорично проти спорудження ВЕС поруч із заповідниками або на їхній території, також негативними є наміри забудувати Вододільно-Верховинський Хребет. Це надзвичайно цінні природні території які надають екосистемі послуги”, – сказала голова  громадської організації "Зберегти Пікуй" Наталія Вишневська.

В повідомленні підкреслили, що при проведенні будівельних робіт, передбачені зсуви, ерозії, підтоплення, нові під’їздні дороги, розриття, рух важкої техніки, шумове та електромагнітне навантаження на населення та довкілля. Діяльність зачепить водотік та вплине на режим річки Латориця. Окрім того, ця територія є сейсмічно хиткою.

На думку екоактивістів, через новий вітропарк постраждають популярні туристичні маршрути, адже взимку підніматися на гору повз ВЕС буде небезпечно. Також це позбавить місцевих мешканців можливості збирати ягоди на схилах гори, що є одним з небагатьох джерел заробітку сільчан. Окрім того, це порушить естетичний аспект.

Як відомо, вітрова енергетика є найбільш екодружнім видом ВДЕ та має відносно низькі показники негативного впливу на довкілля.

Голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков пояснив, що під час генерації електроенергії, вітроенергетичні об’єкти не викидають в атмосферу жодних твердих часток, парникових газів, металів та інших забруднювачів. Він також розвінчав міфи щодо шумового забруднення від ВЕС та їхньої загрози для птахів та кажанів. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Закарпатті екоактивісти виступили проти переносу вітропарку з Донеччини.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни