Екоактивісти просять допомоги нардепів у боротьбі з нелегальними АЗС Shutterstock

Екоактивісти просять допомоги нардепів у боротьбі з нелегальними АЗС

Катерина Бєлоусова

Станом на 12 листопада в Україні нараховано 448 ймовірних “бочок”

Екологічний альянс "Зелене місто" звернувся по допомогу до нардепки Юлії Яцик, щоб вона посприяла  перевіркам спірних АЗС та міні-НПЗ. Також активісти розраховують на ініціювання змін в законодавстві для припинення торгівлі “чорним” пальним та покарання усіх причетних.

Про заклик втрутитись у ситуацію, аби запобігти шкоді яку наносить екології та здоров'ю українців робота нелегальних АЗС та міні-НПЗ повідомляє Альянс на Facebook-сторінці.

Активісти нагадали, що нелегальні АЗС, так звані “бочки" – це джерело викидів в повітря шкідливих випарів. В їх паливі виявлені багаторазові перевищення вмісту токсичних речовин. Зокрема перевищена концентрація бензолу та сірки, що може стати причиною розвитку важких хвороб.

Такі АЗС побудовані без дотримання норм. Про це свідчать неодноразові аварії з людськими жертвами та збитками для довкілля і майна.

““Бочки” функціонують у тісній “спайці" із нелегальними виробниками пального. Через це український бюджет щороку втрачає до 4-х мільярдів гривень. Журналісти вже неодноразово повідомляли про те що пальне з “бочок" виробляється па 25 нелегальних міні-НПЗ та нафтобазах, які забруднюють грунти і водойми та є джерелами виникнення техногенних катастроф та пожеж”, – пише заступник голови організації В’ячеслав Дімсков.

Активісти вважають, що функціонування точок виробництва та продажу неможливо без  сприяння представників силових органів, контролюючих структур та корумпованої місцевої влади.

“Після показових рейдів та бутафорських перевірок, закриті на кілька днів точки нелегального продажу пального починають працювати з повною силою, а географія їхнього бізнесу постійно розширюється”, – пояснює Дімсков.

Станом на 12.11.2021 в Україні нараховано 448 ймовірно незаконних АЗС.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, близько половини АЗС, які перевірила Держекоінспекція, не мають дозвільних документів на забруднювальні викиди або висновку з оцінки впливу на довкілля

Читайте також
У 2021 році ДЕІ перевірила майже 1200 АЗС по всій Україні: що виявили екоінспектори
У 2021 році ДЕІ перевірила майже 1200 АЗС по всій Україні: що виявили екоінспектори

Загальна сума розрахованого штрафу становить 18,8 млн гривень

За рік “ОККО” встановило сонячні електростанції на 50 заправках
За рік “ОККО” встановило сонячні електростанції на 50 заправках

Компанія зможе заощаджувати понад 1000 тонн умовного пального з невідновлюваних джерел завдяки СЕС

ДЕІ викрила мережі АЗС із найгіршою якістю пального, шкідливого для авто
ДЕІ викрила мережі АЗС із найгіршою якістю пального, шкідливого для авто

Дискаунтери звинуватили в торгівлі неякісним пальним