Майже кожна друга АЗС, перевірена екоінспекцією, працює незаконно — ДЕІ shutterstock

Майже кожна друга АЗС, перевірена екоінспекцією, працює незаконно — ДЕІ

Олена Яценьо

Загалом станом на сьогодні здійснено 828 перевірок АЗС

Близько половини (45%) автозаправних станцій (АЗС), які перевірила Державна екологічна інспекція (ДЕІ), не мають дозвільних документів на забруднювальні викиди або висновку з оцінки впливу на довкілля.

Такими даними результатів позапланових заходів контролю поділився на своїй сторінці у фейсбуці голова ДЕІ Андрій Мальований. За його словами, екоінспекція здійснює перевірки на АЗС за дорученням прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Посадовець додав, що на близько 40% підприємств, які здійснюють торгівлю паливом, виявлено порушення у сфері поводження з відходами, а ще на 20% — порушення в частині водокористування.

Усього в результаті 828 перевірок складено 932 протоколи про порушення природоохоронного законодавства. 13 матеріалів за фактами, що містять ознаки кримінальних злочинів, передано до правоохоронних органів.

"Неякісне пальне і продаж контрафакту — далеко не найбільш руйнівні порушення, які допускають на автозаправних станціях. Велика кількість таких підприємств ігнорує вимоги законодавства у сфері захисту довкілля. Як наслідок — ґрунти та вода забруднюються нафтопродуктами, якість повітря погіршується через наднормативні викиди", — зазначив Мальований.

За словами очільника Держекоінспекції, штрафи за такі порушення залишаються дуже низькими та є абсолютно недієвим важелем впливу на підприємства та їх подальшу екологізацію.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Одесі посадовець екоінспекції та засновник громадської організації "погоріли" на хабарі.

Виконувач обов'язків начальника управління Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу й засновник ГО вимагали й отримали від керівника АЗС 5 000 доларів. За це вони нібито обіцяли не накладати штрафу за порушення, які виявили в його діяльності.

Читайте також
У 2021 році ДЕІ перевірила майже 1200 АЗС по всій Україні: що виявили екоінспектори
У 2021 році ДЕІ перевірила майже 1200 АЗС по всій Україні: що виявили екоінспектори

Загальна сума розрахованого штрафу становить 18,8 млн гривень

За рік “ОККО” встановило сонячні електростанції на 50 заправках
За рік “ОККО” встановило сонячні електростанції на 50 заправках

Компанія зможе заощаджувати понад 1000 тонн умовного пального з невідновлюваних джерел завдяки СЕС

ДЕІ викрила мережі АЗС із найгіршою якістю пального, шкідливого для авто
ДЕІ викрила мережі АЗС із найгіршою якістю пального, шкідливого для авто

Дискаунтери звинуватили в торгівлі неякісним пальним