Екоактивісти, попри війну, “виграли” кожен третій кейс з ОВД shutterstock

Екоактивісти, попри війну, “виграли” кожен третій кейс з ОВД

Катерина Бєлоусова

Екоактивісти втратили додаткову інформацію про розташування діяльності, відкриті реєстри та джерела аналітичних даних

Екоактивісти з “Української природоохоронної групи” у 2022 році домоглися 25 перемог за результатами зауважень до звітів з оцінки впливу на довкілля (ОВД), тобто щодо практично кожного третього кейса.

До повномасштабного вторгнення вони обробили 389 звітів та повідомлень, а після відкриття реєстру – 28 звітів з відповідними зауваженнями, повідомляє УПГ у Facebook.

Автори підкреслили, що в реаліях війни громадськість “дивом” змогла брати участь у плануванні та обмеженні екологічно небезпечної діяльності. Адже після повномасштабного вторгнення реєстр ОВД повністю закрили. Його частково відкрили в середині червня в режимі ручного доступу по запитах без повідомлень про плановану діяльність.

“Також було втрачено додаткову інформацію про "розташування" діяльності, практично всі відкриті реєстри та джерела аналітичних даних, зокрема кадастр, дані про родовища корисних копалин, дані з карт лісів. Ми прийняли виклик і продовжили роботу”, – розповіли екоактивісти.

Вони підкреслили, що за час з відкриття реєстру вдалося обробити 28 звітів і написати до них зауваження, направивши до відповідальних органів. Також вони направили пропозиції до 40 майбутніх звітів і попередньо обробили ще 115 повідомлень, що потрапили до списку моніторингу УПГ. 

“На жаль, не йдеться про велику кількість оброблених кейсів, як було минулими роками. Звітів нині менше видають самі розробники через економічні аспекти та загальну нестабільність, породжену війною”, – підкреслили автори.

Нагадаємо, на період воєнного стану Уряд запровадив зміни у функціонування інформаційно-комунікаційних систем та електронних реєстрів, зокрема Єдиного реєстру з ОВД.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Професійна асоціація екологів України (ПАЕУ) підтримала запропоновані новим законопроєктом "Про оцінку впливу на довкілля" зміни щодо скорочення строків процедури та її проходження у цифровому форматі безпосередньо у Єдиному реєстрі з ОВД. Однак критично оцінили визначення підстав для надання висновку з ОВД у якому визначено недопустимість провадження планованої діяльності.

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості