В ПАЕУ назвали "слабкі" та "сильні" сторони нового законопроєкту щодо ОВД shutterstock

В ПАЕУ назвали "слабкі" та "сильні" сторони нового законопроєкту щодо ОВД

Катерина Бєлоусова

Екологи звернули увагу на необхідності внесення до Єдиного реєстру з ОВД результатів післяпроєктного моніторингу

Професійна асоціація екологів України (ПАЕУ) підтримала запропоновані новим законопроєктом "Про оцінку впливу на довкілля" зміни щодо скорочення строків процедури та її проходження у цифровому форматі безпосередньо у Єдиному реєстрі з ОВД.

Однак критично оцінили визначення підстав для надання висновку з ОВД у якому визначено недопустимість провадження планованої діяльності, повідомляє ECOBUSINESS.

Також екологи розкритикували підстави для відмови у видачі висновку з ОВД, без пропозиції уповноваженого органу щодо прийнятної альтернативи та визначення екологічних умов планованої діяльності.

В матеріалі пояснили, що запропоновані положення суперечать положенням Директиви, яка чітко врегульовує процедуру ОВД, та не передбачає можливості уповноваженого органу відмовити у видачі висновку.

Адже уповноважений орган видає висновок з ОВД, яким визначає допустимість чи обґрунтовує недопустимість провадження планованої діяльності та визначає екологічні умови її провадження.

“Якщо з оцінки впливу на довкілля з розглянутих виправданих альтернативних варіантів виявляється екологічно обґрунтованим варіант, відмінний від запропонованого суб’єктом господарювання, за письмовою згодою із суб’єктом господарювання у висновку з оцінки впливу на довкілля зазначається погоджений варіант здійснення планованої діяльності”, – пояснили екологи.

Окрім того, уповноважені центральні та територіальні органи можуть утворювати експертні комісії з оцінки впливу на довкілля, члени яких призначаються строком на три роки.

“Саме можливості обрання екологічно обґрунтованого варіанту планованої діяльності шляхом визнання її допустимою, або шляхом встановлення екологічних умов її провадження (у випадку недопустимості), а не відмова у видачі висновку, передбачені Директивою та були імплементовані Законом”, – зазначили екологи.

Також в матеріалі звернули увагу на необхідності внесення до Єдиного реєстру з ОВД результатів післяпроєктного моніторингу. Адже інформування про результати післяпроєктного моніторингу забезпечує реалізацію в Україні Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Оргуська Конвенція).

Наразі інформування відбувається з періодичністю, що вказана у висновках з ОВД через направлення звітів до органів місцевого самоврядування, де здійснюється діяльність.

“При цьому, при наявності Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля, було б логічно надати суб’єкту господарювання можливість розміщати звіти щодо післяпроектного моніторингу в реєстрі”, – йдеться в матеріалі.

Такий інструментарій дає можливість забезпечити:

  1. Централізованого накопичення, оброблення, систематизації та зберігання інформації та документів щодо планованої діяльності, що створюються у процесі здійснення оцінки впливу на довкілля.
  2. Виявлення будь-яких розбіжностей і відхилень у прогнозованих рівнях впливу та ефективності заходів із запобігання забрудненню довкілля та його зменшення, за результатами післяпроектного моніторингу.
  3. Доступу усіх заінтересованих сторін (дозвільних, контролюючих органів, громадськості) через веб-сайт Реєстру до інформації та документів щодо планованої діяльності, що створюються у процесі здійснення оцінки впливу на довкілля, та під час її впровадження.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Міндовкілля оприлюднило новий законопроєкт ""Про оцінку впливу на довкілля", щоб отримати зауваження і пропозиції для проведення консультацій з громадськістю.

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості