EBA закликала владу розблокувати процедуру ОВД shutterstock

EBA закликала владу розблокувати процедуру ОВД

Олена Яценьо

Нині уряд забороняє отримання висновку ОВД

Європейська бізнес-асоціація (EBA) звернулася до представників парламенту з проханням розв'язати ситуацію зі здійсненням процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД) та розробити відповідні зміни до законодавства.

Про це йдеться в пресрелізі на офіційному сайті асоціації.

Нагадаємо, що внаслідок військового вторгнення РФ на територію України таз метою національної безпеки 23 березня Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України обмежило доступ до Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля (ОВД). Для отримання можливості працювати із системою, компанії мають надіслати запит, заповнивши спеціальну форму. Водночас уряд забороняє отримання висновку ОВД, який є дозвільним документом, на основі подання декларації.

Тож протягом воєнного стану спостерігаються певні труднощі з проходженням ОВД, а саме:

1. У зонах активних бойових дій призупинено процедури ОВД як нові, так і вже розпочаті до введення воєнного стану, зокрема, через фізичну відсутність доступу до робочих приміщень та документації. За попередньою інформацією, розглядається можливість передачі справ з ОВД від уповноважених територіальних органів (ОДА) до уповноваженого центрального органу (Міндовкілля), але нині правового регулювання цього питання немає. Окрім цього, доречно також перейти на електронний документообіг.

2. Затримується видача висновків з ОВД в межах процедур, де громадське обговорення завершилося до введення воєнного стану або має завершитися в цей час. Відповідно до Закону про ОВД, висновок з ОВД видається протягом 25 робочих днів із дня завершення громадського обговорення. У цьому контексті доцільно було б скоротити ці строки, зважаючи на фактичну відсутність громадського обговорення як такого.

3. Неможливо виконувати вимоги підготовки звіту з ОВД та післяпроєктного моніторингу, зокрема польові дослідження через замінування територій, їх тимчасову окупацію або ведення бойових дій, а також відсутність спеціалістів. Логічно, щоб вимоги до здійснення цих етапів ОВД були спрощені.

4. Обмеження участі громадськості у процедурі ОВД (відсутність доступу до Реєстру з ОВД та участі у громадському обговоренні) нині законодавчо не врегульоване й може призвести до потенційних судових позовів від громадськості з метою скасування висновків з ОВД, отриманих підприємствами в період воєнного стану та після його завершення.

"Бізнес розуміє складну ситуацію, що нині склалася через війну, однак усе ж бюрократичні процедури варто мінімізувати, щоб великі, бюджетоутворюючі підприємства могли й далі працювати, забезпечувати робочими місцями наших громадян, сплачувати податки в державний і місцеві бюджети", — сказано у зверненні EBA.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Професійна асоціація екологів України звернулася до уряду з пропозицією передбачити для висновку з ОВД декларативний принцип з обов’язковим проходженням процедури після війни.

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості