Дозиметр зашкалює: у Житомирській області на забруднених радіацією полях вирощують сільгоспкультури УНІАН

Дозиметр зашкалює: у Житомирській області на забруднених радіацією полях вирощують сільгоспкультури

Олена Яценьо

Екологи взяли проби ґрунту для більш точних досліджень

На землях, які зазнали радіоактивного забруднення після катастрофи на Чорнобильській АЕС, активно ведуть сільськогосподарську діяльність.

Наприклад, сходи на одному з таких забруднених полів, що поблизу села Базар Народицького району, тягнуться на 150 гектарів до самого горизонту. Дозиметр на цій ділянці показує перевищення норми в півтора, два рази, повідомляє УНІАН.

Для більш точних досліджень фахівці ГСП "Екоцентр" зібрали проби ґрунту. На обробку даних знадобиться приблизно тиждень, але в те, що природа могла очиститися за 35 років, не вірять спочатку: "У важких елементів період розпаду тисячі років. Про яку чистоту ґрунту можна говорити?".

Попри те, що 33 тисячі гектарів земель у Житомирській області визнано забрудненими радіацією, за оперативними даними Державної екологічної інспекції, нині на території декількох територіальних громад використовуються для товарного сільськогосподарського виробництва близько 5 тисяч гектарів.

До того ж, за інформацією органу екоконтролю, велика кількість земель використовується протягом останніх 5-7 років.

"На карті Держкадастру можна побачити, що код цільового призначення забруднених ділянок — "16.00 землі запасу". Водночас форми власності не визначено. Згідно з вимогами статті 94 Земельного кодексу України, ці землі — землі державної власності. Повноваження щодо розпорядження ними належать Кабміну (ст. 122 Земельного кодексу України). Але потрібно зазначити, що площа цих земель враховувалася під час визначення Народницької ТГ як здатна (отримання земельного податку, орендної плати і т.д.). І тут почали використовувати такий механізм: сільрада передає землю у тимчасове користування (термін 11 місяців), потім продовжують договір поза повноваженнями, які законодавчо надані органам місцевого самоврядування", — розповів т.в.о. начальника Держекоінспекції Поліського округу Євген Медведовський.

Зі свого боку, голова ДЕІ Андрій Мальований вважає, що покарання за незаконне використання забруднених земель може бути жорсткішим.

"Може йтися і про кримінальну відповідальність. Будемо дивитися на результати експертиз. Якщо встановимо порушення, перевищення, то передамо інформацію слідчим органам. Може бути відкрито кримінальну справу, не виключено, що може застосовуватися стаття "Екоцид" (передбачає позбавлення волі на термін від восьми до 15 років), — зазначив Андрій Мальований. — Окрім того, буде перевірка того, як ці землі було передано в користування. Якщо буде виявлено порушення, інформацію також передадуть у правоохоронні органи".

Тим часом місцева влада заявляє, що "кричущих результатів" перевірки ґрунту на цих полях нібито немає.

Міркують так: "Минув час. Природа самоочищається. Неправильно апелювати до 1986 року й говорити, що це радіоактивно забруднена земля". Проте питання про здоров'я громади помітно гасить такий настрій.

Зокрема, невідомо, яка якість продуктів, вирощених на цих землях.

"Наскільки мені відомо, контроль якості продукції ніхто не робив", — наголосив Микола Дідух, директор Науково-дослідного інституту регіональних екологічних проблем Житомирського національного агроекологічного університету.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, 7 липня близько 33 тисяч гектарів земель у Житомирській області, які незаконно використовували під сільське господарство, вивели з обігу через радіоактивне забруднення від аварії на Чорнобильській АЕС.

Читайте також
У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів
У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів

Місто планує щорічно заміщати 20 млн м3 природного газу RDF-сировиною

Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень
Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень

Вживаються заходи щодо відшкодування заподіяної шкоди

Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани
Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани

В Житомирі реалізували численні проєкти з термомодернізації житлових будинків та обʼєктів соціальної інфраструктури

Ліси Житомирщини оберігатиме від пожеж система спостереження "Око лісу"
Ліси Житомирщини оберігатиме від пожеж система спостереження "Око лісу"

Ліси Житомирської області перебувають під потрійним наглядом