Американські вчені знайшли спосіб знищити пластик всього за добу Shutterstock

Американські вчені знайшли спосіб знищити пластик всього за добу

Олена Яценьо

У природному середовищі ПЕТ може розкладатися століттями

Інженери та вчені з Техаського університету в Остіні (США) за допомогою штучного інтелекту розробили мутацію природного ферменту під назвою ПЕТаза, здатну розкладати пластик усього за 24 години.

Це відкриття дасть змогу розв'язати проблему відходів у світі, пише Phys.org. Новий фермент допоможе збільшити перероблення пластику та знизити вплив пластикових відходів на довколишнє середовище.

Створений фермент насамперед орієнтований на поліетилентерефталат (ПЕТ). На частку цього пластику випадає 12% від обсягу всіх світових відходів. З нього роблять пляшки, паковання для продуктів і текстиль.

Новій мутації ПЕТази потрібно від кількох годин до кількох днів, щоб розщепити цей пластик на мономери, тоді як у природному середовищі ПЕТ може розкладатися століттями.

Фермент зміг дуже ефективно руйнувати ПЕТ-пластмаси за температур від 30 до 50°C та у великому діапазоні рН. Він здатний майже повністю розкладати 51 різний продукт із цього виду пластику протягом тижня, а в деяких експериментах руйнував пластмаси лише за 24 години.

"Можливості використання нашого передового процесу перероблення пластику безмежні в різних галузях. Він дає корпораціям можливість узяти на себе ініціативу з перероблення своєї продукції. Завдяки нашому підходу ми можемо почати думати про реальну безвідходну економіку", - заявив співавтор розроблення FAST-PETase Гел Альпер.

Результати дослідження опубліковано в журналі Nature. Науковці вже подали заявку на патент і мають намір використовувати речовину для очищення звалищ від шкідливих для довкілля пластикових відходів.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що мікробіологи з Університету Наймегена в Нідерландах виявили, що бактерія Candidatus Methanoperedens здатна перетворювати метан на корисну енергію.

Читайте також
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства