"Дізнався з новин": Шахматенко прокоментував звільнення з Міндовкілля kptkpriluki.cg.gov.ua

"Дізнався з новин": Шахматенко прокоментував звільнення з Міндовкілля

Катерина Бєлоусова

Роман Шахматенко планує і надалі займатися екологічними реформами

Нещодавно звільнений з посади заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів Роман Шахматенко заявив, що дізнався про таке рішення Кабміну з новин у соцмережах.

Про це він заявив у ексклюзивному коментарі виданню ЕкоПолітика. Варто зазначити, що пан Роман від початку війни знаходиться у лавах територіальної оборони.

Шахматенко розповів, що планує вивчити питання щодо законності звільнення людей, які служать у підрозділах територіальної оборони. Проте боротися за посаду не планує, адже військова справа наразі в пріоритеті.

Причиною звільнення може бути створення нової команди нового міністра, який має на це право.

“Зі свого боку знаю точно, що всі поставлені завдання РНБО, указами президента мною були належним чином виконані. Тому, я можу тільки здогадуватись – чи це якийсь особистий фактор чи це намагання зібрати свою команду”, – пояснив він.

Проте пан Роман планує і надалі займатися екологічними реформами. Він зазначив, що на реформу екологічного контролю було покладено 5 років, а законопроєкт №3091 вдалося довести до першого читання. 

“Я думаю, що це доволі важлива тема, яка буде ставати все важливішою щодня, особливо після війни”, – сказав він.

Також Шахматенко поділився своїми досягненнями на посту заступника міністра.

“Основний мій акцент був на законопроєкті №3091 – реформі екологічного контролю. Саме в цій сфері, окрім того, що у нас був ключовий закон, ми переглянули більшість методик та збільшили розміри обрахування збитків. Ми переглянули повністю алгоритми діяльності, наприклад, співпраця з правоохоронними органами. Фактично, вона була неврегульована, а всі інспекції на місцях робили, що хотіли. Тому відбулося врегулювання їхньої діяльності”, – сказав він.

Окрім того, вдалося збільшити розмір обрахування збитків. Завдяки механізму контролю за роботою юристів Держекоінспекції в судах вдалося збільшити обсяги стягнень.

“В контексті ОВД було прийнято декілька інструкцій та методичних рекомендацій, щоб запровадити базовий стандарт для звітів, що могло призвести до збільшення якості цих звітів та більш зрозумілої політики. Тому що сам по собі закон є доволі абстрактний на сьогодні”, – сказав Шахматенко.

Також він зазначив, що була розпочата робота над екострахуванням, щоб забезпечити 100% сплату порушниками збитків до Держбюджету України. Проте завершити роботу не встигли. Також це стосується внесення змін до Кримінального кодексу та Кодексу України про адміністративні порушення, де були переглянуті фабули злочинів та підвищено відповідальність.

Він також зазначив, що через війну не вдалося опрацювати екосистемні послуги, які, на його думку, будуть актуальні після війни. 

Також тривала робота над встановленням кримінальної відповідальності за вчинення опору та втручання в діяльність державного інспектора України з охорони навколишнього природного середовища, працівника служби державної охорони ПЗФ. А законопроєкт № 5160, який очікує першого читання, дасть змогу  встановити адміністративну відповідальність за порушення законодавства у сфері стратегічної екологічної оцінки та сприятиме реалізації прав громадськості у її проведенні.

Серед іншого, прийнято:

  • Порядок прийняття рішення про здійснення транскордонної оцінки впливу на довкілля;
  • встановлено Критерії визначення наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення;
  • затверджена Методика розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря;  
  • внесено зміни о Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства;
  • затверджено Зміни до Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсі;
  • затверджено Положення про порядок обчислення розміру відшкодування та сплати збитків, заподіяних внаслідок забруднення із суден, кораблів та інших плавучих засобів територіальних і внутрішніх морських вод  України  з метою встановлення єдиного підходу до обчислення кількості скинутих у водне середовище забруднюючих речовин, розміру відшкодування збитків, заподіяних внаслідок забруднення із суден, кораблів та інших плавучих засобів внутрішніх морських вод та територіального моря України, та порядку їх сплати;
  • встановлено правові та організаційні засади створення та ведення реєстру експертів з оцінки впливу на довкілля, визначаються кваліфікаційні вимоги до експертів з оцінки впливу на довкілля, а також забезпечується функціонування експертних комісій з оцінки впливу на довкілля;
  • затверджен Порядок взаємодії адміністрації морських рибних портів, портопунктів, місць базування суден флоту рибної промисловості, а також правоохоронних органів та Держекоінспекції;
  • підвищена практична ефективність претензійно-позовної роботи в судах;
  • затверджено Критерії визначення наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення;
  • встановлено правові та організаційні засади створення та ведення реєстру експертів з ОВД.

Також тривала робота над розробкою  та прийняттям методик по ОВД і СЕО для  теплових електростанцій (ТЕС, ТЕЦ) та інших потужностей для виробництва електроенергії, пари й гарячої води номінальною тепловою потужністю 50 мегават і більше з використанням органічного палива, а також для будівництва автомобільних доріг та містобудівної документації.

Окрім того, створено реєстр експертів з оцінки впливу на довкілля.

Нагадаємо, Ірина Ставчук розповіла про екологічні досягнення за час роботи в Міндовкілля.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, призначення Олени Крамаренко на посаду заступниці міністра захисту довкілля та природних ресурсів розкритиували через ймовірну причетність до корупційної справи.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів