Ставчук розповіла про екологічні досягнення за час роботи в Міндовкілля https://www.facebook.com/iryna.stavchuk

Ставчук розповіла про екологічні досягнення за час роботи в Міндовкілля

Катерина Бєлоусова

Напрацювання мають трансформуватися в принципи і плани дій щодо зеленого відновлення України

Екс-заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Ірина Ставчук поділилася досягненнями Міндовкілля за 2,5 роки, протягом яких обіймала цю посаду.

Про екологічні реформи, інтеграцію екологічної складової в різні секторальні політики та залучення низки міжнародних партнерів до співпраці Ірина Ставчук повідомила у Facebook.

Зміна клімату:

  • Схвалено Оновлений Національно визначений внесок до 2030.

Оновлений НВВ має більш амбітні кліматичні політики для промисловості, бізнесц та усіх профільних міністерств – Міненерго, Мінекономіки, Мінінфраструктури, Мінагро, Мінфіну.

“Єдиний шлях для розвитку України полягає в модернізації секторів енергетики і промисловості, енергоефективності та розвитку відновлюваних джерел енергії”, – зазначила Ставчук.

  • Підготовлений перший проект Плану дій впровадження НВВ на період до 2025 року на основі узгоджених ключових 32 трансформацій в різних секторах економіки. 

Напрацювання мають трансформуватися в принципи і плани дій щодо зеленого відновлення України, адже заходи відмови від російського викопного палива стали ще більш актуальними.

  • Прийнято закон і запроваджено на практиці систему моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів.

Це є першим кроком до запуску системи торгівлі квотами на викиди парникових газів. Також команда Міндовкілля змогла отримати державне фінансування на додатковий персонал для сталої роботи цієї системи.

  • Запущено процес консультацій з зацікавленими сторонами і моделювання для планування системи торгівлі квотами на викиди парникових газів. 

Україну попередньо обрали в великий проект Світового Банку щодо розвитку ринкових інструментів регулювання викидів вуглецю.

  • Прийнято стратегію і операційний план дій з адаптації до зміни клімату. 

“Залучено Світовий Банк на виконання першого в історії України комплексного моделювання наслідків зміни клімату відповідно до сценаріїв IPCC до кінця цього століття”, – пише Ставчук.

Це дозволить дослідити місцеві наслідки зміни клімату в Україні і відкриє можливості для нових наукових робіт.

  • Підготовлено проект рамкового Закону про зміну клімату.

В Законі виписані усі законодавчі норми щодо впровадження обов’язкових для України регламентів Energy and Climate Governance ЄС в третьому енергетичному пакеті Енергетичного Співтовариства. 

  • Прийнято практично усі нормативно-правові акти на впровадження Закону України про господарську діяльність з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами, залучено кошти на підготовку аналітичних матеріалів і економічних розрахунків приєднання до Кігалійської поправки.

Розпочато процес підготовки плану дій зменшення викидів метану для реалізації Метанової Ініціативи США та ЄС, до якої долучилася Україна.

  • Відстояли інтереси України в рішеннях щодо статті 6 в Глазго, що посилило підтримку України в напрямках енергетики.
  • Проведено попередні переговори по залученню коштів Швейцарського фонду Klik щодо скорочення викидів парникових газів в рамках окремих проектів.

Розроблено і узгоджено з Мінфіном зміни до постанов, що регулюють питання співпраці з МФО з обов’язковим включенням інформації про вплив проектів на зміну клімату і попередні розрахунки очікуваних скорочень викидів парникових газів.

Євроінтеграція та стратегічні питання:

“За час мого перебування Заступником Міністра з питань євроінтеграції відповідно до Пульсу Угоди стан впровадження збільшився з 47% в 2020 до 61% на початку 2022”, – зазначає Ставчук.

  • Переглянуто Додатки 30 і 31 Угоди про Асоціацію з ЄС і підготовлено проект змін з оновленими і новими регламентами та директивами.

Хоча війна зупинила цей процес – нові перспективи членства в ЄС вимагатимуть ще більш амбітного порядку денного екологічних реформ.

  • Прийнято Національний план дій з охорони навколишнього природного середовища до 2025 року.
  • Підготовлено, пройдено усі погодження і надіслано в Офіс Президента пакет документів для ратифікації Другої поправки до Конвенції Еспо. Наступний крок передача документів на розгляд Парламенту.
  • Проведено роботу по виконанню вимог щодо низки справ в Імплементаційному комітеті Конвенції Еспо. Завершено усі консультації стосовно будівництва ХАЕС-3,4 та на завершальному етапі усі процедури щодо продовження дії інших атомних електростанцій.  
  • Підготовлено і прийнято нормативно-правові акти впровадження Нітратної Директиви ЄС в Україні в Міндовкілля і Мінагро.

Екологічні фінанси

В Міндовкілля відсутні штатні одиниці людей, які мають працювати над реформою екологічних фінансів.

  • Розроблено проект постанови про порядок обрання і супроводження проектів зелених облігацій. 
  • Запущено спільну роботу з ОЕСР щодо підготовки повного огляду ситуації з екологічними фінансами в Україні.
  • Підготовлено концепцію запровадження Українського кліматичного фонду як окремої юридичної особи для посилення фінансування екологічних проектів в Україні. Отримано політичну підтримку від ЄС та уряду Німеччини щодо залучення коштів в такий фонд. 
  • Підготовлено проект постанови про запровадження категоризації видатків в сфері захисту довкілля на основі міжнародних CEPA і SREPA, що мала б замінити застарілу і заплутану постанову 1147. Низка заходів, що за кордоном вважаються екологічними, у нас наразі відсутні.
  • Запущено процес приєднання України до екологічного фонду ЄС LIFE. 

“Іншого було дуже багато, але найбільше я пишаюся тим, скільки ми змогли реалізувати корисних активностей з проектом KFW, який я офіційно координувала зі сторони Міністерства з середини 2020 року”, – сказала Ставчук.

Вона також підкреслила, що усі ці досягнення – це спільний результат роботи команди Міністерства, офісу підтримки реформ, екокомітету Верховної Ради, зовнішніх експертів і проектів технічної допомоги.

“Я планую залишатися навколо тем зеленого відновлення України, боротьби зі зміною клімату та зеленого фінансування”, – поділилася Ставчук.

Нагадаємо, Кабмін призначив трьох нових заступників міністра захисту довкілля.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, нова заступниця міністра екології втрапила у скандал.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів

Стрілець пообіцяв повністю закінчити євроадаптацію екозаконодавства у 2026 році
Стрілець пообіцяв повністю закінчити євроадаптацію екозаконодавства у 2026 році

В екоспільноті скептично ставляться до таких амбітних строків