Депутати підтримали заборону джипінгу задля збереження заповідних територій shutterstock

Депутати підтримали заборону джипінгу задля збереження заповідних територій

Ганна Велика

272 народних обранці віддали за це рішення свої голоси

Верховна Рада в першому читанні проголосувала за проєкт Закону №11024 "Про внесення змін до Закону України “Про природно-заповідний фонд України” щодо забезпечення збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду".

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

Цей законопроєкт стосується змін у статтях 3, 14, 64 відповідного закону.

Найбільш очікувані екологами та екоактивістами доповнення містяться у статті 14 “Визначення режиму територій та об’єктів природно-заповідного фонду”. Законотворці заборонили проїзд механічних транспортних засобів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ), крім доріг загального користування, вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, автомобільних доріг на приватних територіях.

Виняток зробили для транспортних засобів:

  • землекористувачів та землевласників, на земельних ділянках яких розташовані ці території та об’єкти;
  • посадових осіб спеціальних підрозділів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, виконавчих органів селищних, сільських, міських рад, які здійснюють державний контроль у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також правоохоронних органів, аварійно-рятувальних служб, органів та закладів охорони здоров’я, з’єднань військових частин, підрозділів Збройних Сил України та інших військових формувань, які створені відповідно до законодавства України, операторів протимінної діяльності під час виконання службових обов’язків;
  • громадських інспекторів з охорони довкілля, які здійснюють громадський контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища;
  • працівників підприємств, установ та організацій, що здійснюють обслуговування об’єктів інфраструктури, які розташовані у межах цих територій та об’єктів;
  • місцевих жителів у межах господарських зон національних природних парків, регіональних ландшафтних парків та буферних зон і зон антропогенних ландшафтів біосферних заповідників, які використовуються ними для власних потреб;
  • відвідувачів установ природно-заповідного фонду, що рухаються автомобільними туристичними маршрутами в межах господарських зон національних природних парків, регіональних ландшафтних парків та зон антропогенних ландшафтів біосферних заповідників, на яких проєктами організації територій цих установ передбачено сезонні та часові обмеження для руху, а також обмеження щодо кількості та виду транспортних засобів і швидкості їх руху;
  • відвідувачів установ природно-заповідного фонду, що рухаються дорогами  для проїзду до рекреаційних ділянок, місць масового відпочинку населення у межах зон стаціонарної рекреації, господарських зон національних природних парків, регіональних ландшафтних парків та зон антропогенних ландшафтів біосферних заповідників, визначених проєктами їх організації території або рішеннями спеціальних адміністрацій цих установ.

Очікується, що нові норми закону покладуть край неконтрольованому джипінгу на заповідних територіях. До цього моменту пряма заборона на проїзд автомобілів діяла лише у зонах суворого заповідання, а проїзд у господарських зонах та зонах стаціонарної рекреації був дозволений. Тому заповідні зони систематично перетворювалися на траси для перегонів.

Для порушників Кабінет Міністрів України пропонує посилити адміністративну відповідальність. Штраф за порушення правил охорони та використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду, який раніше складав від 9 до 24 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ) і від 15 до 30 НМДГ для посадових осіб, тепер уряд пропонує збільшити до 500-1000 НМДГ, а для посадових осіб – до 1000-1500 НМДГ. Усі ці норми викладені в урядовому законопроєкті №11309, який вносить зміни до статті 91 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У статтю 3 Закону України “Про природно-заповідний фонд України” законотворці додали новий вид заказників та пам’яток природи – мікологічний, тобто створений для охорони цінних видів грибів.

Статтю 64 “Види відповідальності за порушення законодавства про природно-заповідний фонд” доповнили відповідальністю за порушення вимог режимів територій та об’єктів природно-заповідного фонду, а також заборонили не тільки господарську, але й “іншу діяльність”.

Нагадаємо, що 19 лютого 2024 року Кабмін схвалив законопроєкт №11024 "Про внесення змін до Закону України "Про природно-заповідний фонд України", який передбачає заборону джипінгу на природоохоронних територіях та сувору відповідальність за це.

Пізніше, 25 березня Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендував парламенту прийняти цей урядовий законопроєкт.

Читайте також
Міндовкілля пропонує обговорити зміни до ККУ щодо правопорушень у сфері управління відходами
Міндовкілля пропонує обговорити зміни до ККУ щодо правопорушень у сфері управління відходами

Зауваження та пропозиції щодо нововведень приймаються протягом місяця

В Україні бізнеси не мають можливості працювати законно через колізії щодо встановлення СЗЗ
В Україні бізнеси не мають можливості працювати законно через колізії щодо встановлення СЗЗ

Експерти звернули на це увагу можновладців та закликали усунути недоліки в існуючому законодавстві