Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Єлизавета Волкотруб

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендував парламенту прийняти урядовий законопроєкт щодо внесення змін до Закону України "Про природно-заповідний фонд України"( №11024).

Дозволений проїзд механічних транспортних засобів буде обмежений виключно дорогами загального користування, вулицями і дорогами населених пунктів, а також автомобільними дорогами на приватних територіях, про це повідомляє представник Кабінету міністрів Верховної Ради України Тарас Мельничук, у своєму Telegram-каналі.

Виключенням з цього правила є:

  • землекористувачі та землевласники, на земельних ділянках яких розташовані ці території та об’єкти;
  • відповідні посадові особи державних та місцевих органів виконавчої влади, правоохоронних та інших органів та служб тощо.

Нагадаємо, що 19 лютого 2024 року кабінет схвалив законопроєкт №11024 "Про внесення змін до Закону України "Про природно-заповідний фонд України", який передбачає заборону джипінгу на природоохоронних територіях та сувору відповідальність за це.

Як відомо, джипінгом називають перегони, ралі тощо на важкопрохідній техніці (авто, багі, квадроцикли). Такі розваги завдають значної шкоди природі, адже автівки руйнують ландшафти та ґрунти, що сприяє ерозії. Джипінг порушує середовища існування тварин та рослин і особливо негативно впливає на рідкісні та вразливі види.

Наразі пряма заборона на проїзд існує тільки в зонах суворого заповідання, а проїзд автомобілів у господарських зонах та зонах стаціонарної рекреації дозволений. Це призводить до того, що заповідні зони регулярно перетворюються на гоночні траси.

Як раніше повідомляла Екополітика, Київська міська рада ухвалила заборону джипінгу, тобто катання на квадроциклах, авто, багі тощо, на території об’єктів природно-заповідного фонду.

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків