ДАЗВ підбило підсумки роботи за 2020 рік й анонсувало будівництво сховища радіоактивних відходів Shutterstock

ДАЗВ підбило підсумки роботи за 2020 рік й анонсувало будівництво сховища радіоактивних відходів

Агентство з управління зоною відчуження анонсувало й інфраструктурні проєкти

Керівництво Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) прозвітувало про результати роботи за 2020 рік, а також поділилося планами проєктів на цей рік.

Підсумки роботи за 2020 рік ДАЗВ опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомляють в агентстві, основну увагу було зосереджено довкола таких завдань: реалізації державної політики у сфері управління зоною відчуження і зоною безумовного (обов’язкового) відселення, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, здійснення державного управління у сфері поводження з РАВ на стадії їх довгострокового зберігання і захоронення.

Водночас важливим етапом у своїй роботі ДАЗВ назвало проведення Чорнобильською АЕС "гарячих" випробувань Сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2).

"СВЯП-2 призначене для прийому, підготовки до зберігання і безпосереднього зберігання протягом 100 років відпрацьованих тепловидільних збірок від реакторів РБМК-1000 Чорнобильської АЕС. Будівництво цього об'єкта розпочалося у 2014 році і завершилося у 2020-му. Фінансування об'єкта здійснювалося з Рахунку ядерної безпеки, яким управляє ЄБРР. На будівництво було витрачено близько 448 млн євро, а генеральним підрядником була компанія Holtec. У сховище буде перевезено тепловидільні збірки, які нині зберігаються на СВЯП-1. На цьому етапі Чорнобильська АЕС надіслала до Держатомрегулювання усі необхідні документи для отримання ліцензії на експлуатацію ядерної установки СВЯП-2", – цитують у пресслужбі агентства т.в.о. голови ДАЗВ Андрія Пляцка.

Також ще одним важливим об'єктом є Новий безпечний конфайнмент, який повністю охоплює об'єкт "Укриття" і прилеглу до нього територію. За інформацією ДАЗВ, роботи на зазначеному об'єкті завершилися у 2019 році, а 24 липня 2020 року ДСП "ЧАЕС" отримала окремий дозвіл на дослідно-промислову експлуатацію пускового комплексу №1 НБК. Завершення етапу дослідно-промислової експлуатації й отримання ліцензії на експлуатацію є однією з цілей ДАЗВ на 2021 рік.

Інфраструктурні проєкти: планується розпочати будівництво сховища для зберігання осклованих високоактивних РАВ, які повертатимуться з Російської Федерації.

"Ми сподіваємося, що у березні почнемо відкривати тендерні пропозиції, до початку літа оголосимо переможця та почнемо укладати угоди", – зазначив Андрій Пляцко.

Крім того, незважаючи на спад туристичного потоку через пандемію коронавірусної хвороби, у ДАЗВ продовжували розвивати напрям відвідування зони відчуження з ознайомчою метою.

Заступник голови ДАЗВ Максим Шевчук розповів, що минулий рік використали для того, щоб підготуватися до того етапу, коли карантинні обмеження буде знято. Зокрема, провели аудит інфраструктури та сервісів. Нині відбувається перехід від застарілих сервісів до нових. Також понад 70% зони відчуження вже покрито мобільним зв'язком 2G, а на близько 35-40% території діє 3G.

"Ми запустили три нові маршрути: всюдиходи Sherp, маршрут пам'ятками єврейської культурної спадщини, велосипедний маршрут, що проходить заповідником. Велосипедний маршрут виявився дуже популярним: ми впевнені, що весною на нього буде багато заявок. Цьогоріч ми готуємо ще два маршрути", – зазначив Шевчук.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Кабмін призначив нового голову Агентства з управління зоною відчуження. Він є фігурантом кримінальної справи.

Читайте також
Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС
Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС

Наразі Чорнобильська зона стала найбільшим природним заповідником України