Цьогоріч світ відзначає ювілейний 90-й День домашніх тварин: цікаві факти про свято Pexels

Цьогоріч світ відзначає ювілейний 90-й День домашніх тварин: цікаві факти про свято

Олена Яценьо

Девіз дня: "Ми відповідаємо за тих, кого приручили"

Щороку 30 листопада в багатьох країнах відзначають Всесвітній день домашніх тварин (World Day Pets). Цьогоріч у самого свята ювілей: йому – 90 років.

Як зародилася ідея святкування цього дня та яка його мета – читайте в матеріалі ЕкоПолітики.

Ідея заснування цього свята належить учасникам Міжнародного конгресу прибічників руху на захист природи, що проходив у Флоренції (Італія) в 1931 році. Тоді різні екологічні організації та природоохоронні товариства заявили про готовність організовувати різноманітні масові заходи, спрямовані на виховання у людей почуття відповідальності за все живе на планеті, зокрема й за домашніх тварин.

shutterstock

shutterstock

Цього дня зоозахисники намагаються привернути увагу людей до проблеми жорстокого поводження з тваринами. Окрім того, багато притулків цього дня організують день відчинених дверей. Подеколи тварини, які утримуються там, у такий день знаходять новий дім.

В Україні на офіційному рівні День домашніх тварин не святкують. Але, за словами захисників тварин, це привід приділити більше уваги своїм братам меншим.

Домашні тварини – не розвага, а члени сім'ї

День хатніх улюбленців покликаний нагадати про почуття відповідальності за все живе на планеті, зокрема тварин. Девізом цього свята стала цитата зі знакового твору французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері "Маленький принц", яка звучить так: "Ми відповідаємо за тих, кого приручили".

Свято також має привертати увагу широкої громадськості, особливо молодого покоління, що тварини не є об’єктом розваг і вимагають до себе гуманного ставлення; що тварини – живі істоти, яких неприпустимо дарувати як забавку, яку можна просто викинути, коли вона набридне чи стане незручною.

Shutterstock

Згідно зі статистикою, близько чверті всіх бездомних тварин – це колишні домашні улюбленці, які з різних причин опинилися на вулиці.

"Часто власники виявляються не готовими до того, що тварина потребує щоденного догляду, лікування та турботи. Саме популяризація відповідального ставлення до домашніх улюбленців – одне з найважливіших завдань для розв'язання проблеми безпритульних тварин у місті", – прокоментувала в. о. директорки КП "Київська міська лікарня ветеринарної медицини" Наталя Мазур.

За її словами, уважні власники мають турбуватися про вчасні щеплення чотирилапих і реєстрацію в міському реєстрі домашніх тварин.

shutterstock

Утримання диких тварин як домашніх

Ексголова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований на своїй сторінці у фейсбуці зауважив, що нерідко українці, крім звичайних котів, собак, папуг і гризунів, заводять як домашніх улюбленців єнотів, сов, рідкісні види рептилій, тоді як утримання більшості диких видів у домашніх умовах суперечить законодавству та загрожує виживанню цих істот.

Згідно з Порядком утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або напіввільних умовах, для них мають бути створені умови, що відповідають їхнім біологічним, видовим та індивідуальним особливостям. Це означає наявність великого простору для пересування, забезпечення контактів зі своїм видом, дотримання режиму сну тощо.

Звичайна міська квартира не здатна задовольнити потреби не домашніх видів.А утримання їх у неналежних умовах – це порушення Кодексу про адміністративні порушення.

Окрім того, наголосив чиновник, найчастіше червонокнижні, рідкісні, дикі тварини продаються без відповідного оформлення. Це документи про право власності, довідки про ветеринарні обстеження, дозвіл на транспортування тощо. Відсутність документів свідчить про те, що тварину впіймали незаконно. Масовий браконьєрський вилов загрожує існуванню цілих видів і стійкості природних екосистем.

Нагадаємо, що напередодні Київський апеляційний суд залишив незмінним рішення першої інстанції, яким Шевченківський районний суд Києва виправдав скандально відомого догхантера Олексія Святогора, підозрюваного в пропагуванні жорстокого поводження з тваринами.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні добилися закриття "Спілки журналістів-догхантерів". Те, що стан спілки зазначено як скасований, можна побачити також на сервісі відкритих даних Opendatabot.

Читайте також
На Києвщині у Обухівській громаді безкоштовно будуть вакцинувати тварин
На Києвщині у Обухівській громаді безкоштовно будуть вакцинувати тварин

Вакцинація буде відбуватися спеціалістами ветеринарної медицини

У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин
У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин

Не випускайте домашніх улюбленців на самовигул

У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин
У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин

Коти повинні бути у переносках, а собаки у намордниках та з повідками

На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин
На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин

На думку експертів, дикі тварини “вимушено мігрують” через війну