У Києві суд знову виправдав скандального догхантера Святогора UAnimals

У Києві суд знову виправдав скандального догхантера Святогора

Олена Яценьо

Обвинувачуваний та його адвокат навіть не з'явилися на засіданні

Київський апеляційний суд 29 листопада залишив незмінним рішення першої інстанції, яким Шевченківський районний суд Києва виправдав догхантера Олексія Святогора, підозрюваного в пропагуванні жорстокого поводження з тваринами.

Про це з посиланням на пресслужбу Київської міської прокуратури повідомила "Українська правда".

Водночас, за словами зоозахисників з організації UAnimals, обвинувачуваний та його адвокат навіть не прийшли на засідання.

"Суд назвав невинним живодера, який роками ходив на телебачення і в прямому ефірі розповідав про вбивство собак. Живодера, який ледь не сам зізнається у вбивстві тисяч безпритульних тварин. Справедливості в Україні немає", – написав засновник організації UAnimals Олександр Тодорчук.

Нагадаємо, що чоловіка звинувачували за частинами 2 та 3 статті 300 Кримінального кодексу України (ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості).

Виправдувальний вирок догхантеру було винесено в січні 2021 року. Суд постановив виправдати Святогора через нібито недоведеність того, що в діях обвинуваченого є склад кримінальних правопорушень.

Суддя в рішенні зазначив, що репліки догхантера, які пропагують культ насильства і жорстокості щодо безпритульних тварин, є "усними творами". А за це в статтях, за якими його звинувачують, кримінальну відповідальність не передбачено.

Відтак Київська місцева прокуратура № 10, не погоджуючись із таким рішенням, 16 лютого подала апеляційну скаргу.

Зазначається, що тепер, після ознайомлення з текстом виправдувального вироку, прокуратура розв'язуватиме питання його оскарження в касаційному порядку.

Відомо, що Олексія Святогора затримали ще 8 червня 2018 року. Він не приховував і не раз підтверджував отруєння собак, збирав послідовників серед мисливців, закликав на телеефірах і в соцмережах підтримувати його діяльність. За оцінками зоозахисників, на його рахунку від 500 до 3000 убивств тварин.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні добилися закриття "Спілки журналістів-догхантерів". Те, що стан спілки зазначено як скасований, можна побачити також на сервісі відкритих даних Opendatabot.

Читайте також
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами

"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин
"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин

Зоозахисники планують встановити аналогічні борди й в інших областях України