Чверть українців вважають екологічні проблеми серйозною загрозою для країни Shutterstock

Чверть українців вважають екологічні проблеми серйозною загрозою для країни

Олена Яценьо

За словами експерта, такий рівень визнання проблеми свідчить про майбутню електоральну значущість цього питання

Понад 25% українців уважають проблеми захисту довкілля однією з найактуальніших загроз для країни.

Про це свідчать дані загальнонаціонального соціологічного дослідження "Екологія та загрози кліматичних змін у громадській думці українців", яке провів Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва". Детально про результати опитування розповів аналітик фонду Сергій Шаповалов у коментарі "Укрінформу".

Згідно з даними соцдослідження, 26% українців уважають екологічні виклики однією з головних загроз для країни. На думку 64% опитаних, за кілька останніх років екологічна ситуація в місцевості, де вони проживають, погіршилася. Ще 24% респондентів зазначили, що нічого не змінилося; про покращення ж говорять тільки 5% учасників опитування.

За словами експерта, найбільше звертають увагу на такі екологічні проблеми:

  • забрудненість водойм – 46% громадян;
  • засміченість побутовими відходами – 33%;
  • надмірне використання хімдобрив – 27%;
  • забруднення повітря транспортом і промисловістю – трохи понад 20%.

Проблему забруднення водойм істотно частіше згадували на сході (57% проти 37% на заході), а для мешканців заходу актуальнішою виявилася проблема засміченості побутовими відходами (41%, натомість у Центральному регіоні цю проблему згадали 28% мешканців, а на півдні та сході – по 32–33%).

Експерт нагадав, що впродовж кількох останніх років українці, які брали участь у різноманітних опитуваннях, серед найбільших для країни загроз називали три головні проблеми: війну, корупцію й економічні негаразди.

“Нині громадяни згадують питання захисту довкілля на рівні із цими глобальними викликами. Це свідчить, що наші співвітчизники дедалі більше усвідомлюють важливість захисту довкілля та розуміють, як деструктивно екологічні проблеми впливають на їхнє здоров’я в довгостроковій перспективі”, – наголосив Шаповалов.

Як уважає аналітик, такий рівень визнання проблеми свідчить і про майбутню електоральну значущість цього питання: екологічна політика стане одним із важливих елементів оцінювання дій влади.

Окрім того, 14% українців назвали погіршення екологічної ситуації вагомою проблемою для них особисто.

“Це нібито й контрастує з тим, що дедалі більше людей усвідомлюють значення охорони довкілля для країни загалом. Але в принципі великої суперечності в цьому немає. Тому що, говорячи про те, що їх особисто хвилює, громадяни зазвичай мають на увазі короткострокові проблеми, з якими стикаються щоденно. Нині ж пандемія загострила проблеми здоров’я і втрати доходів, відкинувши інші питання “на другий план”. Натомість люди визнають довгострокове значення охорони довкілля”, – пояснив Шахматов.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що експерти Всеукраїнської екологічної ліги визначили головні проблеми річки Дніпро в межах міста Києва та запропонували Київраді співпрацю для їх розв'язання.

Читайте також
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%