Названо чотири ефективні уловлювачі сміття, які збирають пластик у річках. Фото shutterstock

Названо чотири ефективні уловлювачі сміття, які збирають пластик у річках. Фото

Олена Яценьо

Один із них – український

Десять річкових систем транспортують 90% усього пластику, який потрапляє у світовий океан. До 2,7 млн ​​тонн пластику щорічно пливе по двох річках в Африці: Ніл і Нігер, і по восьми в Азії: Ганг, Інд, Хуанхе, Янцзи, Хайхе, Перлина, Меконг і Амур. Тому з'являється дедалі більше технологій і розробок, які борються із цією проблемою.

Технологічний екостартап Ecola розповів про чотири уловлювачі сміття, які збирають пластик у річках. Добірку пристроїв, які знешкоджують річковий пластик, опубліковано на Facebook-сторінці проєкту.

Great bubble barrier – стіна з бульбашок, що не дає сміттю змоги плисти далі, водночас не заважаючи рибам та іншим тваринам. Це найновіша технологія видалення річкового сміття до того, як воно досягне моря. Її створили в нідерландській компанії і вже використовують в Амстердамі.

Фото: Euronews

Високотехнологічний винахід WasteShark, електронно керований "аквадрон", який полює на 350 кг пластику за раз. Використовуючи алгоритми штучного інтелекту, WasteShark автономно переміщається і повертається до своєї док-станції, де катамаран зберігає зібраний пластик і заряджається.

Фото: Cordis

Mr Trash Wheel збирає понад 17 тонн сміття за добу в гавані Балтимора з 2014 року. Це конвеєрно-стрічкова система, що живиться від струму та сонячної енергії, збирає сировину граблями у воді та вантажить на баржу. Баржа відвозить сміття на спалення на електростанції, хоча є надія, що зрештою зібрані відходи можна буде сортувати та переробляти. Нині в Балтиморі працює ціла сім’я Trash Wheels.

Фото: My Modern Met

У листопаді в Харківській області на річці Уди організатори акції "Чисті Уди" встановили перший річковий уловлювач сміття Trash Killer. Конструкція коштувала до 250 тисяч гривень. За квітень 2022-го, попри війну уловлювач спинив 3 тонни сміття, а загалом майже 15 тонн.

instagram.com/artprykhodko/

Фото: Артем Приходько

Окрім проблем із фінансуванням для таких установок, на жаль, універсального рішення для всіх річок немає, оскільки річки дуже відрізняються за такими факторами, як глибина, ширина, течія та сезонність. Те, що може працювати у великій річці, як Міссісіпі в Сполучених Штатах, найімовірніше, не підійде для меншої, такої як Уди.

Раніше ЕкоПолітика писала, що гонконзький стартап Open Ocean Engineering розробив Clearbot Neo — роботизований човен зі штучним інтелектом, який автономно збирає тонни плаваючого сміття, яке з міських гаваней могло б потрапити в Тихий океан.

Читайте також
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства

Боротьба зі зміною клімату вимагає радикального скорочення використання пластику
Боротьба зі зміною клімату вимагає радикального скорочення використання пластику

Лише 9% світового пластикового сміття переробляється, а решта потрапляє на звалища або сміттєспалювальні заводи

Законодавці ЄС прагнуть посилити норми про забруднення пластиком після аварії в Іспанії
Законодавці ЄС прагнуть посилити норми про забруднення пластиком після аварії в Іспанії

Щороку у навколишнє середовище потрапляє 176 000 метричних тонн пластикових гранул