Чорнобильський заповідник отримав новий статус: які перспективи shutterstock

Чорнобильський заповідник отримав новий статус: які перспективи

Катерина Бєлоусова

Це допоможе розвивати міжнародне науково-технічне співробітництво, вільний трансфер знань, мобільності дослідників тощо

Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник (ЧРЕБЗ) отримав Свідоцтво про державну атестацію наукової установи II ступеню.

Це допоможе підняти науковий потенціал заповідника та примножити кількість доступних людству наукових знань, повідомляє ЧРЕБЗ у Facebook.

“Такий високий статус, на який ми працювали декілька років, крім визнання й натхнення до посиленої розбудови наукової спроможності та мотивації  до наукової роботи, дає чимало переваг”, – зазначили в повідомленні.

Так, включення до Державного реєстру наукових установ надасть можливість отримувати державне фінансування на науково-дослідні роботи та долучитися до Європейського дослідницького простору.

Це допоможе розвивати міжнародне науково-технічне співробітництво, вільний трансфер знань, мобільності дослідників тощо.

Експерти ЧРЕБЗ впевнені, що завдяки новому статусу стане можливим більш ефективне управління заповідною територією та посилення збереження біотичного й ландшафтного різноманіття та адаптації природних комплексів до змін клімату.

Свідоцтво діятиме до 26 травня 2025 року.

facebook.com/zapovidnyk2018

Нагадаємо, Чорнобильська зона відчуження може стати світовим науковим центром з вивчення мирного атому.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, ​​на одній із ділянок у Рудому лісі в Чорнобильській зоні, де російські військові рили окопи, фахівці "Енергоатому" зафіксували аномально високі показники радіаційного стану.