В Міндовкілля окреслили майбутнє Чорнобильської зони відчуження mepr.gov.ua

В Міндовкілля окреслили майбутнє Чорнобильської зони відчуження

Катерина Бєлоусова

За попередніми підрахунками збитки від окупації склали майже 2,5 млрд гривень

Чорнобильська зона відчуження може стати світовим науковим центром з вивчення мирного атому.

Про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець під час престуру в Зоні, повідомляє Міндовкілля.

mepr.gov.ua

"35 днів – саме стільки Зона відчуження перебувала в окупації. Навряд варвари усвідомлювали, що ставлять під загрозу все людство. Навряд вони розуміли, що роблять, коли знищують майже 100 одиниць коштовного аналітичного обладнання, аналогів якого немає у Європі. Коли пошкодили 133 джерела випромінювання. Навряд чи вони розуміли, як будуть використовувати награбоване обладнання", – прокоментував Стрілець.

Наразі в Зоні відчуження триває інвентаризація та оцінка розміру завданих збитків. За попередніми підрахунками вони становлять майже 2,5 млрд гривень. Також проводяться роботи з ліквідації всіх наслідків окупації. 

mepr.gov.ua mepr.gov.ua

В матеріалі зазначили, що за допомогою та за підтримки міжнародних партнерів Україна зможе перетворити Зону відчуження на світовий науковий хаб з вивчення мирного атому.

"Сьогодні до Зони відчуження прикута увага всієї світової спільноти. І ми маємо всі шанси зробити її центром вивчення мирного атому, прийняття рішень і впровадження нових практик. Мова йде не просто про оновлення лабораторії, а про створення нової наукової платформи із сучасним обладнанням та фахівцями світового рівня. Сьогодні є всі інструменти для того, щоб це зробити", – сказав Стрілець.

mepr.gov.ua

У рамках престуру журналісти відвідали розграбовану новітню Центральну аналітичну лабораторію в м. Чорнобиль, а також найбільшу в світі мобільну металоконструкцію – об`єкт "Укриття".

В матеріалі також нагадали, що вторгнення російських військ у зону відчуження призвело до втрати контролю над цим об’єктом і поставило під загрозу міжнародну екологічну безпеку в цілому.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Рудому лісі зафіксували аномально високу радіацію.