Через підрив Каховської ГЕС повністю обміліли дві водойми міжнародного значення facebook.com/EnvironmentalofUkraine

Через підрив Каховської ГЕС повністю обміліли дві водойми міжнародного значення

Катерина Бєлоусова

Рівні води Каховського водосховища нижчі за мінімальні критичні значення, необхідні для роботи водозаборів трьох областей

Через підрив Каховської ГЕС повністю обміліли водно-болотні угіддя "Архіпелаг Великі та Малі Кучугури" та "Заплава Сім Маяків" на Запоріжжя.

Ці водойми мають статус міжнародного значення та включені до списку Рамсарських угідь, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів у Facebook.

Зазначається, що серед інших наслідків російського теракту, станом на 16 червня, продовжується обміління акваторії у національному природному парку "Великий Луг", а у нацпарку "Кам'янська Січ" рівень знизився на понад 11 м.

В повідомленні підкреслили, що у районі природного парку "Нижньодніпровський" вода поступово сходить. Наразі середній рівень близько 1,9 м.

В пресслужбі додали, що станом на 16 червня рівень води у Дніпрі на позначці "Херсон" знизився на понад 4 м і становить 1,67 м. Щогодини рівень води знижується на 2-5 см.

За інформацією Укргідрометцентру, через підрив Каховської ГЕС рівні води Каховського водосховища нижчі за мінімальні критичні значення, необхідні для роботи водозаборів у Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській областях.

“Фахівці Державної екологічної інспекції, Державного агентства водних ресурсів та мобільних лабораторій, у місцях, де це можливо, здійснюють постійний моніторинг якості води та фіксують збитки довкіллю через терористичну атаку росії на Каховській ГЕС”, – розповіли у пресслужбі.

Нагадаємо, на Херсонщині затоплення національного природного парку "Нижньодніпровський" через підрив Каховської ГЕС завдало збитків на 46,55 мільярда гривень.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, депутати Європарламенту засудили підрив дамби Каховської ГЕС та назвали його воєнним злочином росії.

Читайте також
Британські вчені оцінили еконаслідки підриву Каховської ГЕС
Британські вчені оцінили еконаслідки підриву Каховської ГЕС

Дослідники виявили понад 1000 потенційних джерел забруднення на затоплених територіях

Екоцид на українських землях: 5 найбільших катастроф 2023 року
Екоцид на українських землях: 5 найбільших катастроф 2023 року

Екозбитки від війни вже сягнули 56,7 млрд євро і з кожним днем ця сума зростає

В ООН дали швидку екооцінку наслідків підриву Каховської ГЕС
В ООН дали швидку екооцінку наслідків підриву Каховської ГЕС

Ситуація вище за течією від дамби є ще більш значущою, ніж у зоні затоплення

В Міноборони попередили про ризик опустелювання півдня через підрив Каховської ГЕС
В Міноборони попередили про ризик опустелювання півдня через підрив Каховської ГЕС

Загальна кількість опадів у Херсонській області сягає 400 міліметрів на рік