Збитки від затоплення одного заповідника на Херсонщині сягнули 46,5 млрд грн facebook.com/nppNDpark

Збитки від затоплення одного заповідника на Херсонщині сягнули 46,5 млрд грн

Катерина Бєлоусова

Деякі види нацпарку зустрічалися лише на його території, тобто в єдиному місці на землі

На Херсонщині затоплення національного природного парку "Нижньодніпровський" через підрив Каховської ГЕС завдало збитків на 46,55 мільярда гривень.

Про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в етері телемарафону Єдині новини, передає пресслужба відомства у Facebook.

Він розповів, що інтенсивність підтоплення зменшується, але вода ще прибуває. Спостерігаються зсуви, перенесення водою зруйнованих гірських порід.

Стрілець наголосив, що на території нацпарку затоплено близько 50 островів, тобто майже всі. Рівень води біля островів піднявся на 3,5 метри на площі близько 80 тисяч гектарів, що аналогічно площі міста Берлін.

"Велика вода зачепила землі Смарагдової мережі та Рамсарські угіддя. Через затоплення постраждав весь видовий склад флори та фауни нацпарку. Деякі види можуть зникнути", – сказав він.

Зазначається, що флора Нижньодніпровського нацпарку нараховує 1016 видів, всі вони зазнали шкоди. Серед тварин, що можуть загинути: кабан, лань олень благородний, козуля, заєць-русак, фазан, бобер, ондатра. 

Стрілець наголосив, що деякі види нацпарку зустрічалися лише на його території, тобто в єдиному місці на землі і, ймовірно, будуть знищені. Окрім того, відбудеться значене погіршення якості води у річці Дніпро та Чорному морі.

Нагадаємо, через підрив дамби Каховської ГЕС на Херсонщині затопило національний природний парк “Нижньодніпровський”. На цій території розташовані землі Смарагдової мережі та Рамсарські угіддя, які мають світове значення.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, через підрив Каховської ГЕС на Херсонщині підтоплено близько 55 тисяч гектарів лісів, з яких 47 тисяч гектарів на окупованій території.

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.