Британські партнери допоможуть Україні в трансформації вугільних регіонів ozon.com.ua

Британські партнери допоможуть Україні в трансформації вугільних регіонів

Олена Яценьо

Мінрегіон використовуватиме британський досвід перепрофілювання вугільних громад

Міністерство розвитку громад і територій розпочало співпрацю з Посольством Великої Британії в Україні в напрямі трансформації вугільних регіонів.

Про це з посиланням на слова заступника міністра Мінрегіону Івана Лукері під час зустрічі з британськими партнерами повідомила пресслужба міністерства.

Йдеться про надання підтримки процесу справедливої трансформації вугільних регіонів і поступову відмову України від вугілля.

Лукеря висловив переконання, що потужний досвід структурної трансформації вугільних регіонів у Британії стане в пригоді, щоб сформувати найкращі рішення для українських вугільних громад.

"Йдеться про комплексний підхід до розв'язання екологічних і соціальних проблем. Потрібно перепрофілювати місцеві економіки для розвитку бізнесу та забезпечити людей можливостями працевлаштування в різних сферах: виробництва, послуг, туризму тощо", – наголосив чиновник.

Британські партнери представили напрацювання щодо підходів для успішного управління вугільною трансформацією на місцях, що базуватимуться на локальних потребах громад, а також запропонували апробувати такі підходи в пілотних громадах.

"Пілотне дослідження наших міжнародних партнерів має продемонструвати, як можна розробити повноцінну структуру для розв’язання питань, пов’язаних із трансформацією вугільних регіонів. Головне – збільшити можливості для соціального, економічного та екологічного прогресу, забезпечити підхід “знизу-вгору”, починаючи з визначення стратегічної основи для певної ділянки або регіону, а надалі це має враховувати вже загальнодержавний підхід", – зазначив Лукеря.

Як повідомляла ЕкоПолітика напередодні, на кліматичному саміті СОР26 у Глазго (Шотландія) понад 40 країн світу, серед яких і Україна, зобовʼязалися поступово відмовитися від використання вугілля в енергетиці. Представники держав підписали відповідну угоду.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС