Бізнесмен висунув гучне звинувачення проти начальників лісового господарства низки областей shutterstock

Бізнесмен висунув гучне звинувачення проти начальників лісового господарства низки областей

Маргарита Шевченко

За його словами, усе господарювання й управління здійснюються потайки, так само як і таємна торгівля лісом

Власник ТОВ "Верба-ВВ" Олександр Місюра звинуватив низку начальників управлінь лісового та мисливського господарства в корумпованості та непублічності проведення своєї діяльності.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. Зокрема, його звинувачення стосуються: Олександра Кватирка — очільника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, Віталія Суховича — очільника Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства, Олександра Громова — активіста у сфері лісового господарства.

Він наголосив, що міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський не раз декларував публічність у природоохоронній сфері, натомість низка чиновників блокує доступ до публічної інформації.

"Кватирко Олександр (начальник, який очолює Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства) - заблокував мене у Facebook! Не можу його тегати та бачити дописи, відповідно, коментувати їх. Тепер публічно напряму дізнатися деталі про значні "досягнення" власної (державної) переробки лісгоспами Волині лісу в палетну дошку від безпосереднього керівництва неможливо! Так само як і отримати публічні роз'яснення з перших вуст головного лісівника Волині про таємні торги лісом, яку "обслуговує" товарна біржа "Універсальна-Полісся", — написав Місюра.

Він додав, що очільник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович після критики на свою адресу заблокував бізнесмена у Facebook, що закрило йому доступ до важливої інформації у сфері ведення лісового господарства.

"Усе господарювання й управління здійснюється потайки, так само як і таємна торгівля лісом, яку "забезпечує" товарна біржа "Суренж". Громов Олександр — третій персонаж-"активіст", який відзняв провокативний відеоролик про ТОВ "Верба-ВВ" і відразу ж заблокував мене та приховав усі дописи у Facebook! Випадковість? Не знаю. Що поєднує цих трьох осіб і їхню специфічну "діяльність" щодо деревообробників Волині, які систематично вимагають реформ лісової галузі? Не відомо! Але дивно, коли посадові особи-лісівники топрівня та "розслідувачі" ховаються від публічності! Не дискутують, а блокують будь-які, навіть елементарні, майданчики для обміну думками!" — сказано в повідомленні.

Водночас він нагадав, як нещодавно голова Держлісагентства Юрій Болоховець заявив, що кадрова реформа лісівників і якісний підбір кадрів — це вимога до вектора змін, яку поставив Кабінет міністрів, тому Держлісагентство негайно починає її реалізацію.

Також Абрамовський наголошував, що має відбутися детінізація багатомільярдного ринку деревини — 100% необробленої деревини продавати тільки через електронні відкриті аукціони, з однаковими правилами для всіх учасників. Зокрема, міністерство декларує знищення багатомільярдних "схем" державної переробки лісу — 100% пиломатеріалів (продукції) державних підприємств мають реалізувати тільки через відкриті й доступні для всіх електронні аукціони.

Нагадаємо, раніше Місюра звинуватив рівненські лісгоспи в незаконних оборудках із деревиною, згідно з якими сировину продають за цінами, які нижчі від ринкових, і у великих обсягах на пів року вперед.

Як повідомляла ЕкоПолітика, на Буковині ДП "Берегометське лісомисливське господарство" незаконно зрубало 365 дерев на суму 3,6 млн гривень.

Читайте також
Лісництву на Запоріжжі доведеться заплатити 1,6 млн грн за незаконну порубку лісу
Лісництву на Запоріжжі доведеться заплатити 1,6 млн грн за незаконну порубку лісу

Прокурори в судовому порядку довели, що лісництво не вжило заходів для охорони лісу

У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди