Бізнес повинен очолити інновації заради захисту навколишнього середовища, — ДТЕК "Інформатор"

Бізнес повинен очолити інновації заради захисту навколишнього середовища, — ДТЕК

Валентина Гембарська

Поки що в Україні відсутні стимули використання золошлаків

Український бізнес повинен очолити інновації для змін, спрямованих на захист навколишнього середовища.

Таку думку висловив виконавчий директор компанії ДТЕК Дмитро Сахарук за результатами круглого столу "Циркулярна економіка в дії: використання золошлаків в дорожньому будівництві".

Учасники засідання відзначили, що сьогодні широке використання золошлакових матеріалів стримується низкою факторів:

  • немає робочої системи "зелених" державних закупівель;
  • неціновий критерій екологічності матеріалів є не обов'язковим, а "рекомендованим", і на практиці не використовується;
  • відсутні спеціальні стандарти для ЗШМ.

"ДТЕК трансформується, щоб стати більш екологічним, ефективним і технологічним бізнесом, який в своїй діяльності керується принципами ESG. Це наш внесок у побудову нової економіки України. Ми вважаємо, що бізнес повинен очолити інновації для змін, спрямованих на захист навколишнього середовища, а циркулярна економіка являє собою частину цих змін. Держава зі свого боку, як найбільший споживач в економіці, закуповуючи "зелену" продукцію, створить її ринок в Україні, що стане стимулом для появи нових гравців. ДТЕК шукає можливості для максимального застосування золошлакових матеріалів, вивчаючи кращий світовий досвід. Компанія працює над реалізацією пілотного проєкту з використання цих продуктів в будівництві автомобільних доріг в Івано-Франківській області. Сподіваємося, що пілотний проєкт буде реалізований найближчим часом, чим зніме всі упередження дорожніх компаній про використання золошлакових матеріалів", — заявив Сахарук.

У 2020 році ДТЕК розпочав реалізацію довгострокової стратегії розвитку, яка заснована на Цілях сталого розвитку ООН і відповідає принципам ESG (Environmental, Social, Governance). Вона враховує основні елементи "зеленого" курсу і відображає місію бізнесу — працювати в ім'я прогресу і процвітання суспільства.

Як повідомляла ЕкоПолітика, раніше експерти "Центру Економічного Відновлення" розповіли, як безпечно використовувати золошлаки в Україні.

Читайте також
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%