Біля Рівного сільський екопатруль упіймав вертоліт, який окроплював поля невідомою речовиною Shutterstock

Біля Рівного сільський екопатруль упіймав вертоліт, який окроплював поля невідомою речовиною

Олена Яценьо

Поліція відкрила кримінальну справу

У селі Дібрівка в Рівненській області активісти з екологічного патруля Великоомелянської сільської ради затримали вертоліт, з якого здійснювали незаконне кропіння посівів соняшника невідомою речовиною.

Про це йдеться у фейсбук-спільноті сільради. Факт незаконного обробітку поля зафіксували місцеві жителі, які й повідомили про нього представників громадської організації "Екологічний патруль".

За їхньою інформацією, кропіння соняшникового поля на території Грушвицького старостинського округу здійснювало ТОВ "Західна агровиробнича компанія".

"Великоомелянську сільську раду 01.09.2021 р. товариство повідомило, що буде здійснювати обробіток полів соняшника, але не було вказано що це буде заборонений авіаційний метод", – сказано в публікації.

Інцидент стався в четвер, 9 вересня. Четверо активістів розпочали за гелікоптером погоню на автомобілях. Спочатку фіксували на фото і відео його пересування, а потім побачили, як той сів на дозаправку. Відтак представники екопатруля заблокували техніку, оточили пілота й викликали поліцію.

На момент приїзду правоохоронців пілот підозрілого літального апарату втік, а гелікоптер було зачинено. Пізніше з’ясувалося, що вертоліт близько 30 років не перебуває на обліку. Кому належить – невідомо.

Водночас в агрокомпанії не змогли надати жодних дозвільних документів, що підтверджують проведення робіт.

Правоохоронці відкрили кримінальне проводження за ч. 1 ст. 239 КК України (Забруднення або псування земель). Санкція статті передбачає покарання штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Окрім того, слідчі клопотатимуть у суді про арешт гелікоптера, який поки перебуває на території сільгосппідприємства під охороною поліціянтів.

У коментарі "Суспільному" голова Великоомелянської громади Алла Карпюк уточнила, що гелікоптер оприскував поля надто близько до житлових будинків і що на території їхньої сільради діє заборона на будь-який авіаобробіток земель.

Зазначимо також, що Великоомелянська громада створила екологічний патруль у травні 2021 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у селі Городок Рівненської області невдовзі запрацює перший у регіоні пост моніторингу якості атмосферного повітря.

Читайте також
У Рівному виявили 5 осередків з небезпечним рівнем шуму
У Рівному виявили 5 осередків з небезпечним рівнем шуму

На двох точках моніторингу рівень шуму перевищив норму на 4 дБА

На Рівненщині з’явився перший індустріальний еко-парк
На Рівненщині з’явився перший індустріальний еко-парк

HEMPY UA створить 1400 нових робочих місць та майданчик для наукових досліджень

На Рівненщині прибрали 40 стихійних звалищ
На Рівненщині прибрали 40 стихійних звалищ

Люди прибрали близько 2,8 тисячі м2 територій

Рівне отримало кліматичний єврогрант на майже $1 мільйон: що зроблять
Рівне отримало кліматичний єврогрант на майже $1 мільйон: що зроблять

Грант допоможе розробити сценарії переходу міста до кліматичної нейтральності до 2050 року