Біля Харкова в ставку масово гине велика риба. Фото ТРУХА

Біля Харкова в ставку масово гине велика риба. Фото

Олекса Франко

Експерт назвав ймовірну причину

На ставку "Старий Водобуд" у Липцях, що поблизу Харкова, спостерігається масовий мор великої за розмірами риби.

Відповідні фото опублікували в Telegram-каналі "ТРУХА/Харьков". За словами очевидців, орендатори ставка рибу не прибирають, через що стоїть жахливий сморід.

Щодо можливої причини загибелі риби місцеві жителі припустили, що у водойму могли потрапити добрива, змиті з полів рясними дощами, які пройшли минулого тижня.

Водночас кандидат біологічних наук, доцент кафедри зоології та екології тварин Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Геннадій Гончаров у коментарі виданню "Gromada Group Липці" зазначив, що, найімовірніше, випадки одночасної масової загибелі товстолобів вікових груп, починаючи з трирічок, частіше чотирирічок і вище, не є пов'язаними з отруєнням чи задухою.

"Загибель товстолобів такого віку є доволі поширеним явищем у весняно-літній період у водоймах тих країн, у яких білий і строкатий товстолоби та їхні гібриди є традиційним об’єктом штучного розведення й подальшого випуску у природні умови", — пояснив експерт.

За його словами, загальновизнаної вичерпної відповіді щодо причин такого явища поки що не отримано, але домінантною в науковому середовищі є думка про те, що причиною загибелі є фізіологічні процеси в організмі риби.

"Найбільш вірогідною причиною загибелі товстолобів у липецькій водоймі може бути кумулятивний негативний ефект весняного голодування та внутрішньої інтоксикації. Варто також зауважити, що така загибель не є закономірним, неминучим результатом ситуації та охоплює лише частину популяції, залежно від загального стану певного організму та конкретних умов навколишнього природного середовища", — підсумував Гончаров.

Він також додав, що остаточно встановити причини й умови загибелі можна тільки в результаті цілеспрямованих досліджень із залученням фахівців із наукових установ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у селищі Бабаї, що неподалік Харкова, близько сотні небайдужих людей взялися розчищати "пластиковий острів" на річці Уди.

Читайте також
У Харкові почали заміну забрудненого ґрунту після обстрілу нафтобази у лютому
У Харкові почали заміну забрудненого ґрунту після обстрілу нафтобази у лютому

Через обстріл нафтобази у річки потрапило близько 3 тисяч тонн нафтопродуктів

Харківʼянам відбудують енергоефективне житло – мер
Харківʼянам відбудують енергоефективне житло – мер

Виробництво дешевої “зеленої” електроенергії дозволить заощадити гроші для відбудови

Харківський Екопарк знову прийматиме відвідувачів
Харківський Екопарк знову прийматиме відвідувачів

Екопарк з перших днів повномасштабного вторгнення перебував під ворожими обстрілами

У Харкові на набережній по-варварськи обрізали дерева
У Харкові на набережній по-варварськи обрізали дерева

Такий “догляд” за деревами поширений в багатьох містах України