Австралія "отримала шанс" стати водневою наддержавою – експерт shutterstock

Австралія "отримала шанс" стати водневою наддержавою – експерт

Катерина Бєлоусова

Австралія має величезний потенціал для розвитку галузі, але глобальна конкуренція є жорсткою

Генеральний директор Австралійського оператора енергетичного ринку (AEMO) Деніел Вестерман заявив, що країна збільшила свої шанси стати водневою наддержавою.

Це повʼязано зі швидким розвитком електролізерів та водневих технологій, повідомляє Financial Review.

В матеріалі зазначили, що глобальний інтерес до водню суттєво зріс, оскільки країни планують відійти від викопного палива після того, як пообіцяли досягти кліматичної нейтральності до 2050 року або раніше, але ця галузь залишається далекою від комерціалізації.

Вестерман розповів, що в останньому плані інтегрованих систем, розробленому за погодженням з ринком, сценарій, за якого водень значно зростатиме та домінуватиме на енергетичному ринку країни, малоймовірний.

Найвірогідніша оцінка майбутніх енергетичних потреб AEMO – це так званий сценарій покрокової зміни, який передбачає закриття 14 гігават вугільних потужностей до 2030 року. 

Однак сценарій водневої супердержави передбачає розвиток екологічно чистої експортної промисловості на основі водню та трансформацію виробничого та транспортного секторів країни. А також збільшення майже в чотири рази споживання енергії з національного енергетичного ринку.

"Оскільки ви бачите розвиток водневих електролізерів, розробку та виробництво водню, наприклад, у Європі та в Австралії, я думаю, ми можемо побачити, що, можливо, цей сценарій став більш імовірним, ніж меншим", – наголосив Вестерман.

В матеріалі пояснили, що двома найбільшими компонентами виробництва водню є електролізери та вартість відновлюваної енергії. Вартість електролізерів падає, і ця тенденція, як очікується, швидко зростатиме в міру індустріалізації виробництва.

Міністр з питань зміни клімату та енергетики Кріс Боуен сказав, що Австралія має величезний потенціал для розвитку галузі, але глобальна конкуренція є жорсткою.

В матеріалі підкреслили, що робота з підготовки інфраструктури країни до використання водню просувається. Так Комісія з енергетичного ринку Австралії закликала змінити енергетичні правила країни, щоб дозволити можливе транспортування водню через існуючі газопроводи.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Австралії науковці з Університету Мельбурна розробили технологію виробництва водню високої чистоти (99%)  з повітря, мінімальна вологість якого має сягати 4%.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон