В Австралії навчилися виробляти водень з повітря shutterstock

В Австралії навчилися виробляти водень з повітря

Катерина Бєлоусова

Ефективність перетворення сонячної енергії на водень становить понад 15%

В Австралії науковці з Університету Мельбурна розробили технологію виробництва водню високої чистоти (99%)  з повітря, мінімальна вологість якого має сягати 4%.

Це може відкрити можливість виробництва водню в напівпосушливих регіонах, які мають найвищий потенціал сонячної та вітрової енергії, повідомляє IEEE Spectrum.

Випробування прототипу показали, що електролізер з прямим повітрям може виробляти майже 750 літрів водню, в середньому, на квадратний метр електролізера. Ефективність перетворення сонячної енергії на водень становить понад 15%.

Ганг Кевін Лі, професор хімічної інженерії в Університеті Мельбурна, зазначив, що у всьому світі в повітрі в будь-який момент знаходиться майже 13 трильйонів тонн води, і навіть у сухих середовищах, таких як великий регіон Сахель в Африці, середня відносна вологість становить 20%.

Технологія заснована на розміщенні поролонової губки, змоченої водопоглинаючою електролітною рідиною, між двома електродами. 

"Вода, виділена електролітом, спонтанно транспортується до електродів за допомогою капілярної сили та перетворюється на водень на катоді та кисень на аноді, – пояснює Лі. – Весь процес є пасивним, у ньому немає жодних рухомих частин чи механіки".

Модуль може живитися за рахунок сонячних панелей або невеликої вітрової турбіни.

Науковці планують у 2023 році створити більші електролізери з площею електродів 10 м2, адже площа прототипу зараз становить лише кілька квадратних сантиметрів. Окрім того, вони будуть працювати над вдосконаленням електроліту для підвищення енергоефективності та продуктивності.

“Збільшення масштабу пристрою не повинно вплинути на ефективність і продуктивність. Але головне завдання, з яким стикається команда, – це знайти потрібні матеріали для електролізера, – сказав Лі. – Як ми можемо зробити це дешевше та краще?"

Нагадаємо, в Австралії стартап Star Scientific розробив технологію HERO, яка перетворює водень та кисень на перегріту пару температурою 700ºC, здатну приводити в дію турбіну електростанції.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у США компанія Utility Global винайшла першу в галузі технологічну платформу неелектричного електролізу для перетворення недорогого водню Net Zero.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон