Аварія на "Рівнеазот": керівництво хімзаводу замовчувало ситуацію й не пустило екоінспекторів УНІАН

Аварія на "Рівнеазот": керівництво хімзаводу замовчувало ситуацію й не пустило екоінспекторів

Олена Яценьо

Припускають, що хімзаводу є що приховувати

Керівництво хімічного підприємства "Рівнеазот", на якому 20 липня сталася надзвичайна подія, не повідомило про неї екстреним службам, а наступного дня не пустило на територію заводу фахівців Державної екологічної інспекції.

Такі дії можуть свідчити про спроби замовчати ситуацію та щось приховати на хімоб'єкті, йдеться в сюжеті ТСН (щоб подивитися відео, проскрольте сторінку вниз).

"Керівник підприємства чи відповідальна особа повинні відразу повідомити про аварію. Фактично ж наші служби дізналися із засобів масової інформації. Інспектори виїхали, а не були допущені до перевірки. Це найбільше обурює", —  наголосив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський.

Водночас на підприємстві стверджують, що просто не встигли повідомити екологам. Після аварії вони нібито спершу почали сповіщати аварійні та рятувальні служби, а в цей час інформація про те, що сталося, уже зʼявилася в соціальних мережах.

"Є факти того, що підприємство хотіло так, можливо, приховати наслідки аварії", — припустив голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

Він приїхав на Рівненщину, щоб вивчити ситуацію. За словами чиновника, на нараді керівництво "Рівнеазоту" обіцяло сприяти у всіх перевірках, але під підприємством почув уже інше.

На місці комісію не пустили, пояснивши, що на день візиту перевірки не чекають і допустять її, якщо на те будуть законні підстави.

Тепер в ДЕІ готують документи, щоб усе ж провести на "Рівнеазоті" позапланову перевірку. Також екоінспектори перевіряють, чи не забруднилися ґрунти довкола "Рівнеазоту".

Тим часом профільні служби з’ясовують, чому хімпідприємство відразу взагалі нікого не повідомило про аварію, а екстрені служби дізналися про неї із соцмереж.

"Вони б мали однозначно повідомити про цей випадок, щоб і керівник ДСНС в області і я, як міський голова, мали мати всю інформацію, щоби планувати алгоритм дій, щодо потенційної можливої евакуації", — зазначив міський голова Рівного Олександр Третяк.

Нагадаємо, що міністр внутрішніх справ Денис Монастирський анонсував позапланову перевірку всіх хімічно небезпечних підприємств України до кінця року.

Як писала ЕкоПолітика раніше, поблизу Рівного на хімічному заводі ПрАТ “Рівнеазот” сталася аварійна зупинка агрегату цеху з азотною кислотою, унаслідок чого відбувся викид нітрозних газів і в повітря піднялася величезна руда хмара диму.

Читайте також
В Україні планують створити перше виробництво водню та аміаку з відновлювальних джерел енергії
В Україні планують створити перше виробництво водню та аміаку з відновлювальних джерел енергії

Українсько-корейська робоча група розпочне розробку інвестиційного проєкту у травні 2024 року

У Рівному виявили 5 осередків з небезпечним рівнем шуму
У Рівному виявили 5 осередків з небезпечним рівнем шуму

На двох точках моніторингу рівень шуму перевищив норму на 4 дБА

На Рівненщині з’явився перший індустріальний еко-парк
На Рівненщині з’явився перший індустріальний еко-парк

HEMPY UA створить 1400 нових робочих місць та майданчик для наукових досліджень

На Рівненщині прибрали 40 стихійних звалищ
На Рівненщині прибрали 40 стихійних звалищ

Люди прибрали близько 2,8 тисячі м2 територій