Apple та інші компанії звинуватили в опорі ремонту гаджетів заради вигоди shutterstock

Apple та інші компанії звинуватили в опорі ремонту гаджетів заради вигоди

Катерина Бєлоусова

Деякі великі виробники починають змінювати свою позицію

Світові корпорації, зокрема Apple, Google, Microsoft і Tesla Inc., звинуватили в тому, що вони чинять опір праву споживачів на ремонт техніки, щоб стимулювати купівлю нових гаджетів.

Лише у 2019 році в світі викинули близько 53,6 мільйона тонн електроніки, з яких лише 17% потрапило на переробку, повідомляє Bloomberg.

В матеріалі підкреслили, що компанії ускладнюють технікам доступ до їхньої продукції, вихідних частин або оновлення програмного забезпечення. Пристрої просто викидають, адже часто ремонт коштує навіть дорожче ніж покупка нового. Деякі компанії, зокрема Apple, звинувачують в навмисному оновленні програмного забезпечення для погіршення продуктивності.

Після тривалого опору закликам груп кампаній щодо "права на ремонт" гаджетів деякі великі виробники починають змінювати свою позицію.

Зазначається, що електронні відходи містять важкі метали та токсичні сполуки, зокрема миш’як, свинець, ртуть і кадмій, що спричиняють онкологічні захворювання та вроджені вади.  За останні 50 років споживання електронних пристроїв зросло в 6 разів, хоча населення світу збільшилося лише вдвічі.

Автори підкреслили, що виробництво та постачання нових пристроїв потребує значних затрат енергії та сировини, що ще більше завдає шкоди навколишньому середовищу. Наприклад, виробництво одного смартфона створює 40-80 кг викидів вуглецю, що аналогічно викидам легкового автомобіля за 320 км. 

Вони також додали, що труднощі з ремонтом виникають і у споживачів іншої техніки, наприклад пральних машин, холодильників, автомобілів, тракторів тощо.

В матеріалі підкреслили, що Apple, Google, Microsoft і Tesla Inc. витратили значні кошти на лобістів, щоб довести, що закони про право на ремонт розкриють галузеві таємниці, нададуть третім сторонам доступ до конфіденційної інформації та поставлять під загрозу безпеку споживачів. 

“Критики кажуть, що індустрія виступає проти вільного ринку ремонту, оскільки це знизить ціни на цю роботу та заохотить більше людей ремонтувати свої гаджети, що призведе до зниження продажів нових”, – зазначили автори.

Вони також наголосили, що в ЄС та Великобританії законодавчо змусили виробників пральних та посудомийних машин, холодильників і телевізорів гарантувати можливість заміни деталей звичайними інструментами, якими споживачі можуть легко користуватися. ЄС розглядає можливість поширення таких норм на мобільні телефони, планшети і комп’ютери. 

Зазначається, що у Франції виробники повинні надати "оцінку ремонтопридатності" для деяких електронних пристроїв. Apple, наприклад, поставила iPhone 12 Pro Max, випущеному наприкінці 2020 року, 6 балів за шкалою від нуля до 10. 

В матеріалі підкреслили, що захисники прав споживачів уже висловлюють розчарування тим, що деякі з нових правил приносять користь лише професійним ремонтникам, оскільки вони не гарантують права на ремонт для споживачів і некомерційних організацій. Окрім того, законодавство часто фокусується на фізичних компонентах, а не на програмному забезпеченні. Адже заміна несправної частини може бути марною, якщо пристрій також потребує оновлення програмного забезпечення. 

Зазначається, що замість заміни конкретного компонента пропонується заміна цілого модуля. Наприклад замість заміни підшипників барабана в пральній машині, можливо, доведеться замінити весь барабан, що зробить ремонт майже таким же дорогим, як і нова машина. 

Нагадаємо, в Європі набув чинності закон, який зобов'язує виробників побутової техніки гарантувати ремонт протягом 10 років.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європейська комісія представила нові правила проти грінвошингу, запланованого застарівання та неправдивих екологічних заяв для захисту споживочів.

Читайте також
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні

Більшість підприємств з переробки небезпечних відходів втратили ліцензії

Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром
Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром

Ртуть неможна збирати пилососом, віником, ганчіркою

Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси
Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси

Кожний львівʼянин може безкоштовно здати 10 люмінесцентних ламп, 5 термометрів та 10 кг батарейок

У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото
У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото

Після колапсу ринку управління небезпечними відходами, станом на 1 березня, в Україні ліцензії отримали лише 5 компаній з близько 200