Активісти закликали нардепів не звільняти міністра Абрамовського

Активісти закликали нардепів не звільняти міністра Абрамовського

Олена Яценьо

Виконавча директорка "Екодії" вважає, що рішення про звільнення міністра — політичне

Учасники громадської організації "Екодія" закликали депутатів Верховної Ради України не голосувати за відставку міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського, який написав заяву на звільнення з поста.

Свою позицію активісти пояснили на фейсбук-сторінці організації.

"Ми впевнені, що рішення про звільнення не базується на відсутності довкіллєвих реформ із боку міністерства. Це більше схоже на організоване бізнес-лобі, з яким так хоче боротися Володимир Зеленський. Закликаємо депутатів Верховної Ради України не підтримувати звільнення!" — йдеться в повідомленні ГО "Екодія".

В організації наголосили, що Абрамовський уже має серйозний досвід роботи очільником міністерства, тоді як кандидатури, які розглядають на заміну йому, нічого спільного з довкіллям не мають.

"Щонайменше вісім очільників змінилося в міністерства з 2014 року. Чергова ротація лише вкотре паралізує відомство й надовго загальмує зміни. Україна ж потребує системної та довгострокової роботи в секторі охорони навколишнього середовища", — заявили активісти.

Зокрема, вони перелічили позитивні зрушення в роботі Міндовкілля за каденції Абрамовського, а саме міністр та його команда:

  • просунули реформу лісового сектору – почато інвентаризацію лісів та ідентифікацію самосійних лісів, покращено можливості контролю вирубок;
  • домоглися затвердження оновленого внеску до Паризької угоди, що вперше не передбачає збільшення Україною викидів парникових газів;
  • розпочали роботу над моніторингом якості повітря та стану вод;
  • почали цифровізацію держпослуг на базі "Дії".

Команда ГО "Екодія" також прокоментувала підстави звільнення Абрамовського, які озвучив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Серед них — "відсутність прогресу з реформами екоінспекції на місцях". Також згадують відсутність прогресу з реформами у сфері відходів.

"Наскільки я розумію, з екоінспекцією навряд чи щось могли зробити в міністерстві, зважаючи, що законопроєкт про реформу ДЕІ № 3091 вже півтора року не можуть ухвалити у ВРУ. Щодо відходів — аналогічно. Хоч певні законопроєкти в цій галузі ухвалили (як заборона надтонкого одноразового пакування), системних зрушень справді не відбулося. І насамперед, знову ж таки, через те, що відповідний законопроєкт про реформу сектору (2207-1д) вже рік взагалі не виносять на голосування у ВРУ. Тобто, по суті, відсутність прогресу зумовлена саме відсутністю відповідної роботи ВРУ, а не виконавчої влади", — сказала виконавча директорка ГО "Екодія" (Центр екологічних ініціатив) Наталія Гозак.

Виконавча директорка "Екодії" вважає, що рішення про звільнення Абрамовського має політичний характер.

"Від РНБО прозвучало пояснення про неповне виконання вказівок президента Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів. Переконана, що тут вкотре зіграли свою роль прагнення влади продемонструвати швидкі й активні дії на публіку, а також згадане "неповне виконання вказівок". Зважаючи на опір реформам з боку бізнесу, бізнес-лобі теж могло вплинути на рішення. Президенту важливо мати на таких посадах слухняних людей. Хоча, звісно, всієї внутрішньої кухні громадськості не видно", — зазначила Гозак.

Вона переконана, що новому міністру треба спробувати продовжити роботу, що триває, і не зупиняти напрацювання, які нині є.

"Передусім — завершити впровадження Директиви 75 про промислове забруднення. Бо з такою шаленою плинністю високопосадовців нереально очікувати системних змін", — резюмувала фахівчиня.

Як повідомляла ЕкоПолітика, колишній міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак вважає, що активна громадськість повинна долучитися до вибору гідної кандидатури на заміну міністра захисту довкілля Романа Абрамовського.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів