Активісти розповіли, як Україні позбутися сміття на прикладі європейських країн. Відео shutterstock

Активісти розповіли, як Україні позбутися сміття на прикладі європейських країн. Відео

Катерина Бєлоусова

Найпрогресивнішими країнами в галузі поводження з відходами вважаються країни Скандинавії, де переробляється близько 97-99% всіх побутових відходів

В Україні питання сміття стає все актуальнішим з кожним роком, адже відходи мають властивість накопичуватися. При цьому на звалища кожен день потрапляє дуже багато цінної сировини, яку можна переробити і використовувати.

Щоб сміттєзвалища припинили поглинати нові території та отруювати навколишнє середовище активісти звертають увагу на досвід європейських країн, передає 24 канал.

Саме переповненість на сміттєвому полігоні у Львові стала причиною зсуву, в якому загинули люди. Гостро стоїть сміттєва проблема і в Києві, де полігони також переповнені. 

В Європі системно працюють над тим, щоб на звалища потрапляло якомога менше сміття. Для цього там стали налагоджувати систему сортування та переробки відходів.

Останнім часом така робота стала проводитися і в Україні. У різних містах будуються лінії сортування сміття, з'являються контейнери для роздільного збору відходів, куди можна викинути пластик, скло і метал. Однак, сміттєпереробна галузь в нашій країні поки ще знаходиться в зародковому стані і на звалища потрапляє близько 97% сміття. 

Найпрогресивнішими країнами в галузі поводження з відходами вважаються країни Скандинавії, де переробляється близько 97-99% всіх побутових відходів.

Так у Швеції близько 34% відходів використовується як вторсировина, 50% – спалюється для отримання електроенергії, а 15% відправляються на компост і використовуються для отримання біогазу.

Схожа ситуація у Фінляндії. 

Оскільки в Швеції й Фінляндії немає своїх запасів нафти і газу, то питання енергонезалежності в цих державах стоять дуже гостро, і вони використовують будь-яку можливість для того, щоб замінювати вуглеводні іншими, альтернативними джерелами енергії.

Побутові відходи стали одним з таких альтернативних джерел.

В рамках цієї стратегії реалізується концепт Waste to energy – енергія з відходів. Так, у Швеції з року в рік спалюється все більше сміття на 30 сміттєспалювальних заводах, в тому числі завезеного з інших держав.

Біогаз, отриманий зі сміття, також використовується для отримання електроенергії та як паливо для міського транспорту. 

Щоб система збору відходів могла функціонувати, жителів скандинавських країн ще в дитячому садку вчать правильно розділяти сміття, а біля будинків зазвичай стоять контейнери для прийому:

  • паперу;
  • скла;
  • металу;
  • пластика;
  • залишків їжі;
  • відходів, що не переробляються.

Також у Швеції була введена система заставної вартості, коли товар у перероблюваній упаковці продається з невеликою надбавкою. І якщо потім здати банку або пляшку в спеціальний автомат, він поверне частину грошей.

Досвід скандинавських держав показує, що за належного рівня організації процесів, сміття з великої екологічної проблеми перетворюється на джерело цінної сировини та електроенергії.

“Завдяки організації сортування та переробки відходів наша країна може створити цілу галузь промисловості. Яка, в свою чергу, дасть тисячі робочих місць, податкові надходження до бюджету, а також дозволить скоротити закупівлі імпортних енергоносіїв”, – зазначено в матеріалі.

Нагадаємо, від колапсу до ресайклінгу: як Німеччина розвиває галузь поводження з відходами.

Як Повідомляла ЕкоПолітика раніше, Віталія Кличка закликали запровадити сортування сміття у Києві.

Читайте також
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту

У світі відзначили День переробки: що відомо про цей день
У світі відзначили День переробки: що відомо про цей день

46% відходів людства можна переробити, однак фактично цей показник сягає 16%