Абрамовський розповів про низку реформ, які поліпшать інвестклімат у сфері захисту довкілля shutterstock

Абрамовський розповів про низку реформ, які поліпшать інвестклімат у сфері захисту довкілля

Олена Яценьо

За його словами, нині в міністерстві працюють над створенням сталого управління відходами

Для поліпшення інвестиційного клімату у сфері захисту довкілля в Україні треба здійснити низку системних реформ.

Про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський під час сесії "Бізнес-середовище та інвестиційний клімат" на IV Міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка проходить у Вільнюсі (Литва), передає урядовий портал.

Міністр розповів про реформи в довкільній сфері. За його словами, Міндовкілля завжди застосовує сталий підхід до використання ресурсів та охорони природи, щоб зробити ресурсокористування більш дружнім до довкілля. Нині в міністерстві працюють над створенням сталого управління відходами.

"Це виклик для нас. Чинний Закон про відходи діє ще з 1998 року. Він застарілий, не відповідає сучасним вимогам і робить галузь непривабливою для інвесторів. Наша ідея полягає ув тому, щоб імплементувати вимоги Директиви 2008/98/ЄС в українське законодавство та зробити цей сектор інвестиційно привабливим. Сподіваюся, що у вересні цей законопроєкт схвалить Верховна Рада України", — зазначив Абрамовський.

Далі планується робота із впровадження секторальних законопроєктів про паковання та відходи паковання, батареї та акумулятори, відходи електричного та електронного обладнання, управління відходами видобувної промисловості й обмеження використання одноразового пластику.

За словами міністра, важливим інвестиційно привабливим складником у сфері управління відходами є запровадження регіональних планів з їх управління.

"Інвестор має чітко розуміти, де і в якому місці є потреби на переробну потужність, скільки відходів утворюється та які плани у місцевих громад. Ми маємо зробити так, щоб інвестору було вигідно працювати тут, вони мали гарантії та певний горизонт планування на 10-15 років", — наголосив очільник Міндовкілля.

Одним із важливих інвестиційно-привабливих секторів є галузь надрокористування, яка останнім часом активно розвивається.

"Українська галузь надрокористування стає прозорою і відкритою. Ми створили інвестиційний атлас надрокористувача, який постійно оновлюється. Він містить вакантні ділянки надр з покладами стратегічних і критичних корисних копалин для їх придбання на е-аукціонах. Кожен бізнесмен може номінувати інвестиційну ділянку на аукціон та взяти у ньому участь. Уся інформація про них зібрана в онлайн дата-рум і доступна на безплатній основі", — зазначив Абрамовський.

Також Міндовкілля постійно відкриває нові можливості та поступово цифровізує довкільну сферу:

  • до кінця літа у бета-версії має запрацювати кабінет надрокористувача;
  • нещодавно запустили єдину інформаційно-аналітичну платформу "ЕкоСистема".

"ЕкоСистема стане єдиним достовірним джерелом інформації про стан довкілля та місцем, де будуть доступні онлайн усі адміністративні послуги, які надає міністерство. Уже сьогодні їх певна кількість працює втестовому режимі. Цей інструмент стане у пригоді інвесторам, адже всі наші сервіси та сервіси ЦОВВ будуть об’єднані в цій електронній інформаційній системі", — додав Абрамовський.

Окрім того, він звернув увагу на Другий національно визначений внесок. Міністр повідомив, що Україна має затвердити його до кінця липня. Після чого розпочнеться робота над планом дій і заходами для досягнення цілей і джерел фінансування, які допоможуть інтегрувати кліматичні цілі в секторальні політики розвитку економіки.

"Упевнений, що задекларована у Другому національно визначеному внеску мета є цілком досяжна. Україні доведеться впроваджувати заходи з декарбонізації та екологізації економіки. Я впевнений, у наступні 10 років інвестиції вмодернізацію та розвиток матимуть "зелений" колір", — резюмував Абрамовський.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, очільник Міндовкілля Роман Абрамовський розповів про законопроєкт "Про управління відходами". За словами міністра, з ухваленням документа іноземні інвестори зможуть комфортно реалізовувати проєкти у сфері поводження з відходами.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів