90 тисяч гривень на форму для охоронців: як витрачають екоподатки на Сумщині shutterstock

90 тисяч гривень на форму для охоронців: як витрачають екоподатки на Сумщині

Олена Бережнюк

У 2016-му 90 000 грн закладали на "наукове дослідження поточного рівня екологічної освіти"

За 5 років, з 2016 по 2020, в бюджет Сумської області надійшл 63,2 млн грн екологічного податку. Понад 13 млн грн – лише за минулий рік. Це не мало, але і не так багато, порівняно з областями лідерами. До обласного фонду охорони навколишнього природного середовища потрапляє приблизно 40% від суми.

Як же витрачають ці кошти, розібралася ЕкоПолітика.

Частина грошей Сумського обласного екофонду справді йде за призначенням. Водночас, судячи з документів, сотні тисяч гривень мало не щороку витрачали на статті, які на покращення стану довкілля не впливають зовсім.

Особливо цікаво у Сумській області "охороняють об’єкти природно-заповідного фонду" та "борються з браконьєрством". Суть охоронних заходів у обласній раді сприймають якось вже надто буквально. Ось у 2021-му за 90 тис. грн з екофонду збираються придбати форму для працівників служби державної охорони регіонального ландшафтного парку "Сеймський". Охорона, охоронці – це ж поруч! Тільки ось форма охоронців на стан довкілля ну аж ніяк не впливає. Та і на "охорону" природоохоронної території теж.

Не економить влада Сумщини і на поліграфії. У 2016-му за 100 000 грн планували видати атлас-довідник "Природно-заповідний фонд Сумської області". Видно, видання мало успіх, бо у 2019-му його вирішили перевидати вже за 250 000 грн.

Та це ще не все, в інші роки сумчан теж "балували" екологічними виданнями. У 2017-му 100 000 грн закладали на агітки/брошурки/буклети. А у 2021-му на 44 000 грн планують  видати книгу "Скарби природи Ворсклянського краю та їх охорона".

В частині екологічної освіти і просвітництва особливо цікавий ще один захід. У 2016-му 90 000 грн закладали на "наукове дослідження поточного рівня екологічної освіти", щоб розробити план заходів для підвищення її рівня. Тобто, тут не лише витрачають гроші, щоб друкувати книжечки і проводити семінари, які реально не мають впливу на довкілля. А ще й щоб вивчити результат цієї роботи. Цікаво, як він буде вимірюватися? Бракує ще виділити кошти на масове тестування сумчан на предмет екологічних знань.

Якщо ви думаєте, що на Сумщині просто немає інших проблем – помиляєтеся. Це нафтогазовидобувний регіон і тут періодично трапляються розливи нафти, які забруднюють поля. Загалом до рейтингу основних підприємств-забруднювачів в Україні регулярно входять 4 сумських. Тому екологічна освіта чи форма для охоронців – далеко не основні проблеми області, на які варто було б витрачати екологічний податок.

Читайте також
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році

45% екоподатків надходить до державного бюджету, 30% – до обласного, а 25% залишається у місцевому

Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році
Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році

До спеціального фонду місцевих бюджетів спрямовано 8,8 мільйона гривень

Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів
Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів

Ставка екоподатку для захоронення 1 тонни небезпечних відходів сягатиме 1 500 грн

У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти
У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти

Розмір екоподатку залежатиме від тривалості рейсу – $7,3 за внутрішні поїздки та $60 за перельоти дальньої відстані