80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату shutterstock

80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату

Ганна Велика

Ще більше – 86% – бажають, щоб їхні країни відкинули геополітичні розбіжності і працювали разом над питаннями, що впливають на нашу планету

Такі результати опитування The People’s Climate Vote (Народне кліматичне голосування), яке проводилося ПРООН спільно з Оксфордським університетом і компанією GeoPol. У ньому взяли участь 73 тисячі людей з 77 країн.

З повним звітом щодо його результатів можна ознайомитися на сайті опитування.

Респондентів запитували про такі теми, як занепокоєння щодо клімату та поетапна відмова від викопного палива.

 

Чи підтримує світова громадськість поступову відмову від викопного палива?

Опитування показало, що 72% людей у всьому світі хочуть якнайшвидше відмовитися від викопного палива на користь чистої енергії.

В ЄС ця цифра зросла до 77%, що свідчить про широку підтримку кліматичних дій, попри побоювання, що нещодавні результати виборів можуть призупинити прогрес у реалізації Зеленого курсу.

Серед головних прихильників відмови від викидів багато найбільших світових виробників нафти, вугілля і газу:

  • Нігерія і Туреччина – обидві 89%;
  • Китай – 80%;
  • Німеччина – 76%;
  • Саудівська Аравія – 75%;
  • Австралія – 69%;
  • США – 54%.

Італія також продемонструвала сильну підтримку з 89% людей, які висловилися "за".

росія найменше підтримала швидкий перехід від викопного палива – лише 16% людей висловилися за це. І чому ми навіть не здивовані?

Лише 7% людей у всьому світі заявили, що їхня країна взагалі не повинна переходити на нові види палива.

 

Суспільства вимагають від урядів активніших кліматичних дій

Громадяни 20 країн, які є найбільшими забруднювачами довкілля, вважають, що їхні уряди роблять недостатньо для боротьби зі зміною клімату.

Італійці продемонстрували найбільшу підтримку посилення кліматичних дій: 93% людей проголосували "за". В Ірані з цим погодилися 88% людей, у Бразилії – 85%, у Південній Африці та Індії – 77%, у Китаї – 73%, у Німеччині – 67%, у США та росії – 66%.

Зокрема, 78% людей хотіли б, щоб їхня країна забезпечувала більший захист від екстремальних погодних умов, а 81% людей сказали, що їхня країна повинна багато робити для захисту і відновлення природи.

80% людей заявили, що хочуть, щоб у школах більше вивчали питання зміни клімату.

У багатьох країнах з високим рівнем викидів жінки були більш схильні підтримувати посилення кліматичних зобов'язань своїх країн. Найяскравіше ця тенденція простежується в Німеччині, де 75% жінок проголосували "за" порівняно з 58% чоловіків.

shutterstock

 

Чи турбує людей зміна клімату?

У всьому світі 56% людей сказали, що думають про зміну клімату регулярно – щодня або щотижня. У найменш розвинених країнах світу (НРКС), які роблять найменший внесок у зміну клімату, але страждають від її найгірших наслідків, ця цифра зросла до 63%.

Занепокоєння кліматичними змінами зростає з року в рік: 53% людей кажуть, що зараз вони більше стурбовані змінами клімату, ніж торік, а 43% стверджують, що цього року екстремальні погодні явища були гіршими, ніж зазвичай.

За словами професора Стівена Фішера з факультету соціології Оксфордського університету, опитування було "величезним науковим зусиллям", яке дозволило отримати "одні з найякісніших глобальних даних щодо громадської думки про зміну клімату, які тільки існують".

Особливих зусиль було докладено для залучення людей з маргіналізованих груп у найбідніших частинах світу, включаючи дев'ять країн, які ніколи раніше не опитувалися щодо зміни клімату.

"Ці результати є незаперечним доказом того, що люди в усьому світі підтримують рішучі кліматичні дії", – каже Кессі Флінн, директорка ПРООН з питань зміни клімату.

Вона вважає, що це опитування має стати основою для наступного раунду зобов'язань за Паризькою угодою, який світові лідери мають ухвалити у 2025 році.

Раніше ЕкоПолітика інформувала про те, що зміна клімату може вбити 14,5 мільйонів людей до 2050 року. Також ми розповідали про дослідження Потсдамського інституту впливу клімату, яке показало, що підвищення середньої температури може збільшити річну інфляцію продуктів харчування до 3,2% на рік.

Читайте також
Вчені виявили рідкісного сірого кита, який вимер в Атлантичному океані 200 років тому 
Вчені виявили рідкісного сірого кита, який вимер в Атлантичному океані 200 років тому 

Це захопливе відкриття, за їхніми словами, ілюструє вплив зміни клімату на морське життя

На Боннській конференції переговори про кліматичне фінансування зайшли в глухий кут
На Боннській конференції переговори про кліматичне фінансування зайшли в глухий кут

Що це означає для COP29, яка відбудеться у листопаді у Баку

Через зміну клімату Європою стрімко поширюється лихоманка денге
Через зміну клімату Європою стрімко поширюється лихоманка денге

Динаміку до охоплення нових європейських територій демонструє також вірус Західного Нілу

Триває Боннська конференція з питань зміни клімату: чому вона важлива
Триває Боннська конференція з питань зміни клімату: чому вона важлива

Розповідаємо про найважливіші цілі цього заходу