8-річний хлопчик із Волині створив Youtube-канал про компостування pershyj.com

8-річний хлопчик із Волині створив Youtube-канал про компостування

Зоряна Бердник

У відео Матвій розповідає, як побудувати компостер, що в нього можна складати та безліч інших цікавих і корисних речей

Восьмирічний хлопчик Матвій із села Мстишин у Волинській області веде на Youtube-каналі освітній блог про компостування органічних відходів.

Ідея створити на відеохостингу Youtube канал про компостування із просвітницькою метою належить Ользі Сергійчук — матері юного екоактивіста. У відеороликах, які знімає пані Ольга, її син Матвій на власному прикладі показує, що компостування доступне кожному, йдеться в матеріалі Першого каналу соціальних новин.

Зазначається, що Боратинська громада, що біля Луцька, уже впродовж двох років просуває перевагу компостування органічного сміття над спалюванням. Дерев'яні ящики для трави, листя та харчових відходів тут ставлять біля шкіл, садочків, на подвір'ях селян.

Рік тому жителька села Мстишин Ольга Сергійчук вирішила, що через канал на Youtube більше шансів заохотити людей до екологічного поводження з органічними відходами, тому створила канал "Компостування з Матвієм Сергійчуком", на якому її син вчить українців компостувати сміття.

"Подумали, що вести канал повинна дитина, щоб показати: компостування — це просто й доступно всім. Якщо це можуть робити діти, то чому не можуть дорослі? На той час Матвію ще не було й семи років, але він погодився", — розповіла Ольга Сергійчук.

Спершу відео були "сирими", зізналася жінка. Хлопчику знадобився час, щоб перестати боятися камери. У сценарії прописували кожну репліку, але згодом юний блогер адаптувався й почав імпровізувати. Тепер знімання одно-двохвилинного відео займає в середньому пів години. Монтаж — ще приблизно годину.

"Стараємося знімати під вечір, щоб сонце було менш яскравим. А в цей час сусіди починають косити траву. Шум дуже заважає. Ще буває, що кіт пробіжить, пес загавкає. Максимально, мабуть, було 20 дублів за раз", — розповіла співавторка.

Знімає Ольга Сергійчук на власний смартфон, а монтує відео на ноутбуці в програмі Movie Maker — на купівлю нової техніки й програмного забезпечення нічого не витрачали. Основ монтажу жінка навчилася раніше, коли робила аматорські відео із сімейних свят.

У відео Матвій розповідає, як побудувати компостер, що в нього можна складати, де взяти хробаків і для чого, що відбувається з компостером у різні пори року.


Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, семирічний хлопчик із Каліфорнії перетворив сортування сміття на власний бізнес.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років