6 фактів про рослинне м'ясо: руйнуємо стереотипи Shutterstock

6 фактів про рослинне м'ясо: руйнуємо стереотипи

Поняття "рослинне м'ясо" стало широковідомим лише кілька років тому, проте схожі продукти на основі рослинного білка існували вже наприкінці 18 століття

Інтерес до рослинного м'яса зростає: в 2019 році обсяг глобального ринку становив $3,3 млрд, а до 2027 року експерти прогнозують вже $35 млрд.

ЕкоПолітика публікує 6 фактів, що руйнують популярні стереотипи про цей продукт.

Рослинне м'ясо – це багатий на білки, рослинні олії та клітковину продукт. В основі його лежать протеїни, добуті з сої, гороху, пшениці, рідше – з соняшника, грибного міцелію, квасолі, картоплі. За смаком його практично не відрізнити від натуральної яловичини або курки.

Поняття "рослинне м'ясо" загальновідомим лише кілька років тому, проте схожі продукти на основі рослинного білка існували вже наприкінці 18 століття. Наприклад, тоді американський лікар Джон Харві Келлог винайшов замінник м'яса на основі арахісу і назвав його Nuttose, а пізніше отримав патент на Protose – продукт із суміші злаків і горіхів.

1. Рослинне м'ясо – це не штучне м'ясо

Штучне м'ясо, або м'ясо "з пробірки", вирощують в лабораторних умовах, формуючи  сукупність незв'язаних тваринних клітин, або структуровані м'язи.

У той же час основою для рослинного м'яса є натуральний білок, добутий з рослин. Рослинний білок у вигляді порошку, візуально схожого на борошно, перетворюють в волокнисті структури, додаючи рослинні масла, клітковину та інші функціональні елементи. Останні роблять текстуру, смак і аромат продукту максимально схожими на натуральне м'ясо.

2. Продукти з сої – не означає "дешево і неякісно"

Одне з найпоширеніших упереджень – негативне ставлення до сої. Як відомо, виробники м'ясних продуктів в 1990-і роки почали масово додавати сою для зниження собівартості товарів. Тоді соєві продукти виконували геть інше завдання – потрібна була дешева білкова їжа, і питання смаку чи текстури відходило на другий план. Фактично на виробництві використовували шрот – продукти переробки сої, які зазвичай йдуть на корм тваринам.

У наш час виробники використовують білок високого ступеня очищення. Крім того, рослинне м'ясо містить корисні для людини рослинні олії. Серед рослинних білків соєвий вважається найкориснішим – за своєю харчовою цінністю і здатністю засвоюватися він перевершує яловичину.

3. Рослинне м'ясо може замінити натуральне

Клінічні дослідження показують, що вживання м'яса призводить до збільшення ризику серцево-судинних захворювань. Вживання м'яса також пов'язують з ризиком розвитку раку.

Для отримання організмом незамінних амінокислот м'ясний білок можна замінити рослинним. Більше того, рослинне м'ясо містить корисні рослинні олії та клітковину, яка покращує травлення.

Стенфордський університет провів дослідження: протягом восьми тижнів група учасників вживала рослинне м'ясо. За кілька тижнів після переходу на рослинні білки в учасників експерименту змінилися такі показники:

  • відчутно знизився рівень холестерину в крові;
  • покращився індекс маси тіла;
  • знизилися маркери крові, що відповідають за ризик серцево-судинних захворювань.

4. Рослинне м'ясо легко засвоюється і не провокує здуття

Як відомо, всі бобові містять антипоживні фактори – речовини, які блокують ферменти травної системи і суттєво ускладнюють засвоєння білка. При вживанні сої, гороху, квасолі без їх попередньої обробки часто відбувається здуття живота.

При виробництві рослинного м'яса зазначені речовини ліквідують шляхом екструзії (технології термічної обробки під високим тиском). Тому вживання цього продукту не викликає неприємних побічних ефектів.

5. Рослинна м'ясо – не лише для вегетаріанців

Як відомо, вегани і вегетаріанці не схвалюють вбивства тварин задля вживання м'яса в їжу, тому виробники рослинного м'яса початково орієнтуються саме на цю аудиторію.

Рослинне м'ясо також має низку переваг для тих, кого не бентежить походження натурального: воно багате на клітковину, не містить холестерину, в ньому менше насичених жирів, немає антибіотиків, гормонів.

До того ж, в сучасному світі стає популярним новий тренд – флексітаріанство. Флексітаріанство не забороняє вживати натуральне м'ясо, але закликає нарощувати частку рослинних продуктів в раціоні і знижувати частку продуктів тваринного походження.

6. Виробництво рослинної їжі завдає менше шкоди природі

Щоб приготувати 1 калорію яловичини, корові потрібно згодувати 25 калорій у вигляді корму. Це те ж саме, що викинути 24 тарілки їжі, щоб з'їсти всього одну. Звучить нелогічно, але саме так людство чинить, розвиваючи тваринництво.

Крім того, промислове тваринництво є причиною близько половини поточних викидів метану, який з точки зору парникової активності в 28 разів шкідливіший за вуглекислий газ. І якщо з викидами вуглецю людство активно бореться, то про метан від тваринництва всі забувають.

Гонка за більш доступною ціною на м'ясо провокує гонку за нижчою вартістю кормів. Щоб знизити ціну на корм, фермери надмірно застосовують добрива, порушують сівозміну, в результаті чого земля виснажується і відбувається деградація грунту.

За останні 30-40 років глобальні посівні площі скоротилися на 30-40%. У поєднанні зі зростанням кількості населення в світі людство наближається до дефіциту продовольства. При цьому близько 80% посівних площ в світі використовується для того, щоб годувати тварин, а не людей.

Скорочення обсягів промислового тваринництва дозволить людству наростити обсяг виробленої їжі, підвищити її доступність для населення і при цьому повернути стійкі практики землеробства.

Читайте також
Apple відмовилася від розробки електромобіля
Apple відмовилася від розробки електромобіля

Apple спрямує ресурси на генеративний штучний інтелект

Одна зарядка для всіх гаджетів: в Європі схвалили універсальний зарядний порт
Одна зарядка для всіх гаджетів: в Європі схвалили універсальний зарядний порт

Зарядні пристрої утворюють 11 000 тонн електронних відходів щороку

Цифрова революція може спричинити екологічну катастрофу, – євродепутат
Цифрова революція може спричинити екологічну катастрофу, – євродепутат

Цифрова революція може не стати рішенням для планети, а навпаки

У Каліфорнії геймерська компанія створила робота для очищення океану. Фото, відео
У Каліфорнії геймерська компанія створила робота для очищення океану. Фото, відео

Пристрій працює на сонячній енергії і здатен зібрати до 250 кг сміття на одному циклі зарядки