5 принципів, які допоможуть знизити викиди у світовій торгівлі shutterstock

5 принципів, які допоможуть знизити викиди у світовій торгівлі

Катерина Бєлоусова

Питання торгівлі має стати центральним на Кліматичному самміті COP28 у 2023 році у Дубаї

В глобальній боротьбі зі зміною клімату важливим є перегляд стандартів світової торговельної політики. Рішення криється у збільшенні податків для "брудних" товарів та звільненні від тарифів на "зелені".

У блозі Reuters оглядач Хьюго Діксон наводить 5 принципів, які допоможуть зробити торговельну політику більш справедливою у питаннях скорочення викидів вуглецю.

Зазначається, що наразі торгівля є однією з основних причин глобального потепління, адже товари привозять здалеку на кораблях, що забруднюють навколишнє середовище. Окрім того, з усього світу поставляється сировина та компоненти. Проте правильна торговельна політика може вирішити ці проблеми.

  • ​​Справедливі тарифи на викиди вуглецю

Оподаткування компаній відповідно до кількості викидів вуглецю значною мірою допоможе зупинити зміну клімату. Це спонукало б компанії скорочувати викиди та переходити на більш “чисті” технології. Фахівці Міжнародного валютного фонду вважають, що податок у розмірі $75 за кожну тонну викидів вуглецю до 2030 року допоможе досягти кліматичних цілей.

Проте середня ціна викидів на вуглець, яку встановили 46 країн становить $6. З найбільших економік лише ЄС та Великобританія встановлюють ціну на вуглець на рівні або вище $75 за тонну. В матеріалі підкреслили, що якщо ці країни будуть імпортувати з-за кордону дешевшу та більш вуглецевоємну продукцію – те, що називається "витоком вуглецю", – планета все ще може постраждати.

reuters.com

Очікується, що у грудні 2022 року ЄС завершить плани щодо механізму коригування вуглецевих кордонів (CBAM), який з 2026 року запровадить тарифи на імпорт з країн, які недостатньо оподатковують свої компанії за викиди вуглецю.

В матеріалі зазначили, що CBAM також може підштовхнути інші країни до запровадження власних вищих податків на вуглець та спровокувати торгові суперечки, зокрема зі США, які не планують запроваджувати податки на вуглець.

  • Більш справедливі субсидії

ЄС розробив CBAM відповідно до ключового принципу Світової організації торгівлі (СОТ) щодо недискримінації, однак немає жодних ознак того, що США зробила те ж саме з Законом про зниження інфляції (IRA). ЄС та інші країни обурені тим, що IRA надає перевагу американським виробникам за рахунок іноземних конкурентів. Це розколює торгівлю, не даючи промисловості отримати вигоду від глобальної економії на масштабі. Однак ЄС сподівається вирішити цю суперечку на засіданні Ради з торгівлі та технологій США-ЄС у грудні 2022 року.

  • Зменшення дотацій на викопне паливо

У багатьох країнах тарифи на викопне паливо нижчі, ніж на відновлювані джерела енергії. Крім заохочення екологічно чистих технологій, світ може "покарати" споживання викопного палива.

За даними МВФ, у 2020 році загальні субсидії на викопне паливо становили $5,9 трильйона, або 6,8% світового ВВП. Значну частку з них складають "неявні субсидії", коли уряди не стягують достатньої плати за шкоду, спричинену навколишньому середовищу спалюванням нафти, газу та вугілля, або не застосовують звичайні податки на споживання.

Проте Група 20 великих економік заявила, що збільшить зусилля для поступового скасування неефективних субсидій на викопне паливо.

  • Оподаткування кораблів і літаків;

За даними СОТ, на міжнародну торгівлю припадає 20-30% загальних викидів парникових газів, зокрема на виробництво товарів та їхню доставку. На міжнародний транспортний сектор припадає 12% світових викидів.

Автори підкреслили, що оподаткування викидів кораблів і літаків призвело б до припинення доставки товарів на великі відстані, якщо для цього немає переконливих підстав. А також стимулювало б розробку “більш екологічно чистого” палива для транспорту.

  • Сприяння “зеленій” торгівлі

“Чим легше буде передавати "чисті" технології, такі як сонячні панелі, по всьому світу за низькими цінами, тим швидше країни зможуть впоратися зі зміною клімату”, – вважає автор блогу.

Нагадаємо, фахівці мережі консалтингу та аудиту PricewaterhouseCoopers (PwC) закликали імпортерів з багатонаціональних корпорацій (MNC) підготуватися до впровадження механізму коригування вуглецевих кордонів (CBAM).

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, фахівці Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) закликали до швидкого переходу від вугільної генерації до альтернативних джерел енергії та розробили для урядів доступні та справедливі рекомендації. Адже викиди від існуючих вугільних активів самі по собі перекинуть світ за межу потепління на 1,5°C.

Читайте також
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень

Кліматологи закликають терміново зменшувати викид парникових газів у повітря