В PwC розповіли про переваги вуглецевого мита та підготовку бізнесу до CBAM shutterstock

В PwC розповіли про переваги вуглецевого мита та підготовку бізнесу до CBAM

Катерина Бєлоусова

Імпортери повинні бути готові до виконання вимог CBAM з 2023 року

Фахівці мережі консалтингу та аудиту PricewaterhouseCoopers (PwC) закликали імпортерів з багатонаціональних корпорацій (MNC) підготуватися до впровадження механізму коригування вуглецевих кордонів (CBAM).

Вони порадили MNC оцінити обсяг і деталізацію CBAM з точки зору загального бізнесу, вплив екологічного оподаткування на бізнес, а також переосмислити ланцюг поставок, де це необхідно, повідомляє ITR.

Автори наголосили, що CBAM є цікавим політичним заходом, оскільки він дає можливість перепроєктувати ланцюжки створення вартості MNC. Зокрема, CBAM стосується витрати зовнішніх ефектів та локалізації викидів CO2 на трансакційному рівні

Наразі CBAM перебуває на стадії обговорення серед співзаконодавців ЄС, і його прийняття займає важливе місце в політичному порядку денному. Очікується, що досягнення угоди щодо CBAM відбудеться до кінця 2022 року.

“Пропозиція Європейської комісії передбачає поступове запровадження CBAM, починаючи з 2023 року. Спочатку застосовуватимуться лише зобов’язання щодо звітності, але з 2026 року CBAM має бути повністю застосованим, а сертифікати CBAM потрібно буде здавати”, – йдеться в матеріалі.

Так імпортери повинні бути готові до виконання вимог CBAM з 2023 року. Наприклад, щоквартально звітувати про викиди в процесі виробництва для продуктів, які підпадають під дію CBAM.

Як відомо, CBAM охоплюватиме:

  • залізо та сталь;
  • алюміній;
  • добрива;
  • цемент; 
  • електроенергію.

Автори пояснили, що імпортери також повинні будуть подати заявку на отримання дозволу CBAM і звітувати про прямі викиди, що виникають у результаті їх виробничих процесів, а також про ціну вуглецю, сплачену за кордоном.

У пропозиції CBAM Єврокомісія пояснює, що європейські імпортери стикатимуться з витратами на відповідність і зобов’язаннями щодо моніторингу фактичних викидів. Викиди можуть бути декларовані за значенням за замовчуванням, що обмежує витрати на моніторинг і дозволяє уникнути важкого навантаження на картування викидів для міжнародних виробників.

“Однак використання значень за замовчуванням замість перевірених викидів може призвести до охоплення викидів, які не обов’язково були створені під час виробничого процесу, якщо постачальник має менш вуглецевоємний процес виробництва порівняно зі значеннями за замовчуванням”, – пояснили фахівці PwC.

Проте моніторинг фактичних викидів у процесі виробництва створює додаткові витрати.

Очікується, що CBAM матиме більший вплив на такі країни:

  • росія;
  • Україна;
  • Туреччина;
  • Китай;
  • США;
  • Великобританія.

Автори зазначили, що окрім додаткових зобов’язань щодо відповідності, з 2026 року також буде фінансовий вплив. Імпортери повинні надати сертифікати CBAM, що відповідають загальній кількості вбудованих викидів імпортованих товарів. Ціни на сертифікати CBAM відображають середню ціну Системи торгівлі квотами на викиди ЄС на момент закриття кожного календарного тижня.

Вони вважають, що CBAM може мати більший вплив на певні галузі, особливо якщо взяти до уваги непрямі викиди. Потенційний фінансовий вплив такий, що компаніям вкрай важливо оцінити свій ризик у всьому ланцюжку створення вартості та, якщо необхідно, обрати альтернативи.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, лідери промисловості та 22 неурядові організації звернулися до європейських співзаконодавців у відкритому листі з закликом погодити системи торгівлі викидами ЄС (ETS) і механізм коригування вуглецевих кордонів (CBAM).

Читайте також
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі

CBAM змусить імпортерів платити за кожну тонну викидів вуглецю, пов’язаних з виробництвом імпортованої продукції

Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко
Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко

Через CBAM український експорт щороку втрачатиме близько €1,5 мільярда

СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків
СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків

З 2026 року свої аналоги CBAM впровадять США, Велика Британія та країни Латинської Америки

CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов
CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов

Конкуренти з інших країн також нестимуть аналогічні додаткові витрати